Nedjelja pravoslavlja – Sveta tajna pričešća u Čajniču

06. marta 2017. 058.ba

procesce-u-cajnicu-1

ČAJNIČE – U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču u prvu subotu i nedjelju Velikoga i Časnog posta, mnogobrojni vjerni narod okupio se na liturgijskom sabranju i pristupio pričešću svetim Hristovim tajnama.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević oba dana služio je Božansku Liturgiju uz sasluženje sveštenstva hrama.

U svojoj besjedi prota Momir je rekao: Braćo i sestre, za svaku je pohvalu da ste juče i danas u ovolikom broju došli na Svetu liturgiju. Pripremamo se postom i molitvom za praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo“.

Prema njegovim riječima postom molitvom i dobrim djelima, učvršćuje se vjera i rasplamsava ljubav prema Bogu i bližnjima. Čuva se od ružnih i loših misli, riječi i zlih djela, a tjelo svoje uzdržava od mrsnih i obilnih jela.

„Juče smo, po osvještanoj praksi kuvali i svještali žito, kao u starohrišćansko vrijeme, a danas u nedjelju proslavljamo pobjedu ikone nad ikonoborcima“-kaže prota Momir.

procesce-u-cajnicu-2

On je dodao da narod u Čajniču ima posebnu čast da se moli pred Čajničkom Krasnicom, koju je po predanju naslikao Sveti apostol i jevanđelist Luka. Slava Bogu i Majci Božijoj da je Čajnička Krasnica sačuvana do danas i da nam je brza pomoćnica u svim našim iskušenjima, bolestima i nevoljama.

„Spremili smo se za Svetu tajnu pričešća, ukazujući bližnjima hrišćansku ljubav i milosrđe i proslavljajući Boga, ispovjedili smo se i pokajali za sva svoja sagrešenja i pristupamo tajni nad tajnama, Svetom pričešću“-dodao je prota.

Svetu tajnu Gospod je ustanovio na Tajnoj večeri, kada je pred svojim apostolima i učenicima uzeo hljeb, blagoslovio i rekao: “Uzmite, jedite ovo je tjelo moje “, zatim uzima čašu s vinom, zahvali Bogu i dade im govoreći: „Pijte iz nje svi, jer je ovo krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za mnoge radi otpuštanja grijehova“.

Prota je na kraju zamolio prisutnhe da nastave sa podvigom posta, molitve i dobrih djela, da bismo dostojno dočekali praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo. Vjernici su smireno i strpljivo pristupali Svetoj tajni pričešća.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Golubić

Gordana Golubić

Rođena 14.9.1988. godine u Čajniču gdje završava osnovnu i srednju školu. Filozofski Fakultet, Univerziteta u Istočnom Sarajevu - odsjek Žurnalistika, završila je u Palama i stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar-dopisnik za Radio Foču.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Golubić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.