Čajničani učestvovali u Ostroškom maratonu

11.04.2017.

cajnicani-na-maratonu

ČAJNIČE – Trojica odlučnih Čajničana pokazali su da volja i srce mogu sve. Branislav Tomić, Dragan Bjelogrlić i Srđan Kajević učestvovali su u Ostroškom polumaratonu. Prvo izdanje ove duhovno-atletske manifestacije održane u nedelju 9. aprila privuklo je dosta vjernika i sportista, ali i poklonika zdravog života.

Start trke je bio ispred Crkve Sv. Vasilije Ostroški u Nikšiću, a cilj kod Donjeg manastira Ostrog. Ono što ovaj polumaraton čini zahtjevnim jeste uspon sa kojim se učesnici moraju nositi veći dio trke.

Branislav Tomić kaže:
“Kada sam početkom marta saznao za Ostroški polumaraton, javila se želja da posjetim manastir, poklonim se Sv. Vasiliju Ostroškom i podržim organizaciju prvog polumaratona. Ovaj polumaraton važi za jedan od najtežih na svijetu, jer od 7. kilometra počinje veliki uspon prema cilju. Negdje i na 13. ili 14. kilometru ponestaje snage, ali se u tom momentu otvara pogled prema manastiru i prosto čovjek dobije neku nadprirodnu snagu da prevaziđe sopstvene mogucnosti.

Za mene, lično, najveća je nagrada što sam ostvario svoj plan, poklonio se Svetom Vasiliju Ostroškom, upoznali mnogo dobronamjernih ljudi i doživjeli jedno iskustvo koje se riječima ne može adekvatno opisati.

Nadam se da će slijedećih godina ova manifestacija postati još posjećenija. To je iskustvo koje svako treba da doživi.”

Dragan Bjelogrlić najiskusniji od trojice hrabrih govori o odluci, motivu i samom nastupu:
“Čim sam ugledao na sajtu objavu za Ostroški polumaraton odmah sam bez razmišljanja se prijavio. Nikad nisam trčao nijednu takvu trku, a bavim se sportom 30 godina. Motiv je bio veliki pogotovo što se trči prema Ostrogu i takvoj svetinji.

Bilo je fizički zahtjevno. Sunce koje prži, asfalt, žuljevi, ali se sve zaboravi kad prođeš cilj i pomoliš se pred Sv. Ostroškim Vasilijem.

Dvojica mojih drugova su bili u prvih stotinu tačnije 81, a ja 117. Što je dobar rezultat. Ali rezultat je nama bio manje važan.

Ako Bog da i zdravlje posluži ovaj polumaraton ću trčati i ubuduće,a nadam se i još poneki.

Imamo poziv za Fruškogorski polumaraton pa ćemo da vidimo.

Želio bih se zahvaliti ljudima koji su nam pomogli da odemo, a to su prije svih načelnik Goran Karadžić Sportsko drustvo, Duško Maličević-doo “Maličević”, Slobo Đuričić i doo “Vinea”, te direktor ŠG “Vučevica” Slobodan Pejović. Hvala im svima od srca.”

Srđan Kajević, nekad fudbaler “Stakorine” je oduševljen organizacijom, ali je i fasciniran duhovnim iskustvom koje je doživio:
“Za Ostroški polumaraton sam saznao sasvim slučajno na fejsbuku. Stranica Trčanje.rs, koja inače prati polumaratone i maratone je objavila da se ta trka održava prvi put ove godine, i da se trči u čast velikog sveca Ostroškog Vasilija. Poslije toga sam ušao na njihovu internet stranicu i tu se prijavio. Bilo je oko 300 učesnika. Trka je startovala ispred crkve Sveti Vasilije Oštroški u Nikšiću i trčalo se do Donjeg manastira Ostrog. Krajnje vrijeme je bilo 4 sata da se istrči. Mi smo svi istrčali stazu, što je odličan rezultat s obzirom da su 90% takmičara atletičari profesionalci koji imaju u nogama maratona i maratona. Organizacija polumaratona je vrhunska, na svakih 5 Km voda, banane, čokolade, limun za osvježenje. Od 21 Km 10 je sigurno uspon uza strane do manastira.

Zaista sjajno iskustvo. Sam manastir me je oduševio svojom ljepotom, mirom, ali i duhovnošću.”

Na ovoj prestižnoj manifestaciji učestvovalo je 284 takmičara. Kajević i Tomić su u istom vremenu prošli kroz cilj sa rezultatom 1:55:06. Zauzeli su 81. poziciju. Bjelogrlić je bio 117. sa vremenom 2:09:07.