Gornje Osovo kod Rogatice – Pripreme za neslavni jubilej

25.04.2017.

gornje-osovo-1

ROGATICA – U narednu subotu, 29. aprila, u selu Gornje Osovo kod Rogatice na skroman način obilježiće se 75-godišnjica od stradanja 90 žena, djece i staraca srpske nacionalnosti koje su 27. aprila retne 1942. godine ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića tokom tzv. treće neprijateljske ofanzive, uz pomoć nekih komšija muslimana iz okolnih sela, na svirep način umorile zapalivši ih žive u štali i soldrmi Koje Ristanovića na lokalitetu „Kula“.

Tim povodom danas, 25. aprila, u organizaciji načelnika Opštih poslova u Opštinskoj upravi Rogatica, Andrijane Nešković, održan je sastanak Odbora za pripremu obilježavanja ovog stradanja.

Bio je to ustvari završni dogovor na kome je utvrđen način obilježavanja ovog neslavnog jubuileja. Program će početi parastosom za stradale, a zatim će biti prisluženo 90 svijeća zadušnice i položeni vijenci Opštine i Opštinske boračke organizacije na spomen-obilježje koje je tek 2004. godine podignuto na mjestu stradanja nedužne nejači iz Osova i okolnih sela rogatičke, ali i opštine Sokolac, koji su se ovdje zatekli kao izbjeglice na putu prema Drini i Srbiji.

gornje-osovo-2

Sa ovog mini skupa upućen je poziv potomcima stradalih i svim drugim građanima da dođu u Osovo i odaju poštu nevino stradalim među kojima je, samo primjera radi, 24-oro Ristanovića, a tu su još Koranjići, Zekovići i druge familije.

Jedino je ovaj pogrom, pukim slučajem, preživjela tada 13-godišnja Persa Zeković-Savčić iz Kule na Glasincu, ali su joj stradali majka Jovanka, sestre Plema i Radenka i braća Spasoje i Pero.

Svjedok ovog stradanja kao osmogodišnja djevojčica bila je i Gojka Bojat-Zoranović, ali je zato ostala bez sestre Rajke (11), braće Radoja (6) i Momčila (4), te bake po majci Rosande i djeda Riste Koranjića i dosta druge rodbine.

Ni Persa ni Gojka nisu više na ovom svijetu, ali su ostala zapamćena njihova sjećanja o kojim će na pomenu uz 75-godišnjicu njihovog slučajnog preživljavanja govoriti njihovi potomci.