Srednjoškolci na komemoraciji u Donjoj Gradini

24.04.2017.

donja-gradina

ROGATICA – Juče je u spomen-području Donja Gradina, u organizaciji vlada Republike Srpske i Republike Srbije, održana komemoracija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Po preporuci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, planirano je da učenici osnovnih i srednjih škola posjećuju mjesta od istorijskog značaja. Uz podršku Opštine Rogatica, koja je omogućila prevoz, učenici trećeg razreda Srednjoškolskog centra “27. januar” sa profesorima su posjetili spomen-kompleks u Donjoj Gradini i prisustvovali polaganju vijenaca, parastosu i obraćanjima vjerskog i državnog vrha.

Parastos stradalima služili su patrijarh srpski Irinej i episkop banjalučki Jefrem. U svome obraćanju, patrijarh Irinej kazao je da Donja Gradina za Srbe predstavlja sveto mučeničko mjesto, podsjećajući na bolnu činjenicu da su samo u NDH postojali logori za djecu.

ucenici-rogatice-u-gradini-1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na viševjekovnu borbu srpskog naroda za slobodu i naglasio značaj postojanja Republike Srpske, koja je kruna te borbe, zaključivši da se stradanja u Jasenovcu ne bi dogodila da je Republika Srpska postojala 1941. godine. Dodik smatra da je Republika Srpska uslov za očuvanje srpskog naroda i njegove slobode i posebno je podsjetio na važnost jedinstva sa Srbijom.

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i decenijama nakon ovih zločina, u Hrvatskoj i dalje postoje ideje o povampirenju ustaške ideologije. “Naš posao je da se danas suprotstavimo onima koji bi da menjaju granice na Balkanu, neki bi da prave Velike Albanije, neki neke druge države. Da prave svoje velike države ne pitajući nikoga, a ponajmanje Srbe čiju teritoriju bi da otmu. Naš posao je da ih pobedimo politički, bez rata, bez sukoba”, istakao je Vučić.

ucenici-rogatice-u-gradini-2

Rogatički srednjoškolci, kao i mnogobrojni učenici sa područja cijele Republike, imali su priliku da čuju svojevrsnu istorijsku lekciju, jednu od mnogih u našoj istoriji. Grobna polja, Topola užasa, kazani u kojima su vršeni eksperimenti sa ostacima logoraša – sve to su bolni podsjetnici na žrtvu predaka, ali i opomena i motiv da sačuvamo našu slobodu, jezik i teritoriju.