Viteški duh krav mage privukao bogoslove

16.04.2017.

Krav maga u Foci

FOČA – Izraelska borilačka vještina krav maga u Foči je za kratko vrijeme stekla veliku popularnost, a omiljena je i među učenicima i studentima Srednje bogoslovske škole i Bogoslovskog fakulteta.

Borbeni i viteški duh ove vojničke samoodbrambene discipline, ali i njen psihološki aspekt, koji insistira na obuzdavanju agresije, kako kod protivnika, tako i kod sebe, privukao je i dekana Bogoslovskog fakulteta Darka Đoga, koji ne propušta treninge.

“Poželio sam na neki način da vodim aktivniji način života i smatrao sam da je i za mene i za studente, kao uostalom i za cijeli naš narod, vrlo bitno da se pokrenemo, tako da sam prvo krenuo od sebe u tom nekom pravcu ozdravljenja tijela, jer u zdravom tijelu je zdrava duša”, kaže Đogo.

On ocjenjuje da je problem nepokretnosti i predavanja virtuelnim mrežama toliko izražen da je neophodno da se ljudi pokrenu i izađu u realni svijet.

“Realnost krav mage je dobra zato što nas podsjeća u tom ušuškanom svijetu na kauču da napolju postoji agresija i da smo pozvani da zaštitimo sebe i svoje bližnje”, kaže Đogo.

krav-maga-u-foci-2

Klub krav mage u Foči postoji tek tri godine, a trenutno okuplja više od 200 članova.

Na treninzima se simuliraju realne životne situacije i uče se tehnike samoodbrane, strogo vodeći računa da se granica nužne odbrane nikada ne smije preći.

Đogo ističe da mu se krav maga sviđa upravo zbog toga što uči kako da se agresija kontroliše, a ne da joj se pusti na volju.

“Ona ukazuje da u nama postoje afekti, ali da smo mi pozvani da te afekte kontrolišemo. To je ono što se meni svidjelo, to je neka crta koja možda povezuje pravoslavno asketsko predanje i krav magu, i, uopšte, borilačke vještine”, objašnjava Đogo.

On dodaje da mu se posebno svidjelo što ova vještina njeguje zajedništvo, što je danas vrlo rijetko.

Instruktor u fočanskom klubu krav mage Nemanja Trivun ističe da je zaniteresovanost za ovu borilačku vještinu izuzetno velika.

Krav maga u Foci

“Ko god dođe da trenira, slabo ko odustaje, stalno nam se broj povećava. Imamo veliki problem sa salom, koja je mala za ovoliki broj članova. Prve godine rada postojala je samo krav maga za odrasle, a već druge godine smo formirali i krav maga klub za djecu, dok od prošle godine imamo i sekciju za kondicione treninge namijenjene svima, ne samo onima koji treniraju borilačke vještine”, kaže Trivun.

Ovaj sistem samoodbrane ne smatra se sportom, jer može da djeluje brutalno, pa se takmičenja ne organizuju. Članovi fočanske krav mage, među kojima, pored Fočaka, ima i stanovnika okolnih opština u Federaciji BiH, poznati su po zajedništvu, tako da nedostatak takmičenja nadoknađuju izletima u prirodu, obilascima manastira, a prošle godine su organizovali i zajednički odlazak na Crnogorsko primorje.

Za Vaskrs su poželjeli da budu sve bolji u krav magi, a da im ona što manje treba.