Nova knjiga Nevenke Pjevač u izdanju IK „Dabar“ i SSD „Soko“

22.05.2017.

nevenka-pjevac

PRIČE IZ NEBESKE SKRIVNICE

VIŠEGRAD – Nevenka Pjevač, doktor geografskih i magistar bogoslovskih nauka, inače vjeroučitelj u osnovnoj školi „Jovan Sterija Popović“ u Novom Beogradu i pri hramu Svetog Velikomučenika Georgija, u izdanju IK „Dabar“ i SSD „Soko“, objavila je svoju novu knjigu – zbirku kratkih i zanimljivih priča pod naslovom „Priče iz Nebeske skrivnice“.

Po riječima autorke ideju za zbirku kratkih priča dobila je nakon što je njena kratka priča „Data reč“ 2012. godine pobjedila na konkursu za kratku Vaskršnju priču časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“ Dobrun-Višegrad.

„Različitost, ali i istovremeno srodnost 26 priča koje se nalaze između ove dve korice, liče na tekstualne pregrade koje nose drugačije naslove, ali su tematski usaglašene i kao da se podrazumevaju: jedna za drugom se tanano nižu“, napisao je u recenziji za ovu knjigu protojerej stavrofor Dragomir Sando.

Priče Nevenke Pjevač, profesor Blada Đurković iz Sombora, ocjenjuje originalnim književnim stvaralaštvom koje je iznedrilo jedno vreme.

„Pisanje Nevenke Pjevač je kulturni izazov za svakog čitaoca i istoriografsko vrelo koje poznate stvari otkriva na novi način i čini da je naš književni život i danas svež“, naglasio je profesor Đurković u svojoj recenziji za ovu knjigu.

Autorka podsjeća da je građu za ove životne i poučne priče prikupljala u raznim prilikama: dok je išla na posao, čekala autobur ili jednostavno stajala zamišljena nad nekim svojim problemima.

„Ljudi bi mi se prosto poveravali. Nosila sam taj težak Krst, često i plakala. I kada nisam mogla u srce da primim takve teške životne situacije, ja bi ih zapisivala, od čega su nastale i neke od ovih priča“, ističe Nevenka Pjevač.

Ona je pored dvije knjige do sada objavila jedan udžbenik i brojne stručne radove, te šest knjiga iz oblasti teologije i tri dječije knjige. Urednik je dječijeg časopisa „Blagodarnik“ i član redakcijskog savjeta dječijeg lista „Svetosavsko zvonce“, a iz ljaubavi prema pojanju vodi dječiji crkveni hor „Đurđevak“.

Kgigu „Priče iz nebevske skrivnice“ štampao je „Grafičar“ iz Užica.