Označeni nedostaci na mostu Mehmed – paše Sokolovića

27.05.2017.

18745197_120332001031068399_996448761_o-1024x583

VIŠEGRAD – Predstavnik Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj rekla je nakon obilaska Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji je inicirala Turska razvojna agencija za obnovu i razvoj /Tika/, da nisu otklonjene sve nepravilnosti koje su ranije uočene.

„Obilježili smo svaki blok koji treba da bude zamijenjen ili repariran“, rekla je Okiljeva novinarima.

Ona je navela da je dogovoreno da će predstavnici Tike narediti izvođaču da u dogledno vrijeme otkloni sve nedostatke, prije tehničkog prijema.

„Do sada su postojale primjedbe na pragove mosta, na kojima je došlo do oštećenja u posljednjoj zimi. Na njima ima runjenja ivica pojedinih kamenih blokova“, istakla je Okiljeva.

Koordinator Tika za BiH Omer Faruk Alimdži naglasio je da Tika u BiH sprovodi projekte iz svih oblasti.

„U februaru i martu organizovali smo sastanke na kojima je dogovorena procedura u vezi sa prikupljanjem dokumentacije i tu je sve završeno. Nedostatke koji su označeni na mostu otkloniće firma `ERBU` što skorije“, kaže Alimdži.

On je rekao da je i rasvjeta sastavni dio projekta, a da će dijelovi za nju ubrzo biti montirani.

Šef Kancelarije Uneska u BiH Siniša Šešum naveo je da je današnji sastanak organizovan kako bi bilo provjereno da li su svi nedostaci koji su primijećeni na mostu otklonjeni.

„Sva potrebna dokumentacija je pripremljena za tehnički prijem, testiraju se materijali, a u narednih mjesec dana očekujemo da će biti imenovana komisija kako bi počeo tehnički prijem“, dodao je Šešum.

Predstavnik Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Tomislav Dubočanin kaže da je vizuelno pregledao stanje fuga na Mostu.

„Uzorci su dostavljeni ranije za masu za fugovanje, a ispitivanja su u toku. Očekujemo da će u narednih dvadesetak dana ispitivanja biti završena“, naglasio je Dubočanin.

Obilazak Mosta Mehmed-paše Sokolovića inicirala je Tika.

Pored predstavnika Tike, obilasku mosta prisustvovali su predstavnici Uneska u BiH, Instituta za kulturno nasljeđe Republike Srpske, Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Srpske i predstavnici Opštine Višegrad.