Promovisana zbirka pjesama Ivane Ristić iz Šekovića

26.05.2017.

ivan-ristic-1

ROGATICA – Mlada Ivana Ristić iz Šekovića uporedo sa davanjem posljednjih ispita na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu, ovih dana upisala se i među književnike. Objavila je prvu knjigu. Radi se o zbirki pjesama pod naslovom „Ljubav se ZOVE imanom Tvojim“, čiji je urednik Slobodan Ristović, naturalizovani Rogatičanin, a izdavač „Žiravac“ iz Požege.

Knjiga je, reče njena autorica, zbir 33 pjesme nastalih u posnjedhih 3 do 4 godine i podijeljene su u dva dijela sa podnaslovima „Okajanje“ i „Tragom misli u prolazu“.

ivan-ristic-3

Nakon promocije u rodnim Šekovićima, mlada autorka, drugu je obavila sinoć, 25. maja, u Rogatici. Domaćin joj je bio pjesnik i izdavač Zoran Nedeljković iz Požege i rogatička Narodne biblioteka čija direktorka Anđelka Đerić je u uvodnoj besjedi nadahnuto govorila o mladoj pjesnikinji i njenoj knjizi naglasivši “da su njena dva dijela ispletena tananim pletivom ljubavi prema Bogu i prema svim drugim koji se vole. Autorku vidimo kao psihijatra, koji gledano srcem, inspiraciju nalazi svuda oko nas i u nama samima“.

Motiv knjige od prve do posljednje pjesme je Bog i pokajanje. Zato Slađana Vidaković, jedan od dva njena recenzenta, na promociji reče: „Kao krucijalna karakteristika Ivaninih pjesama ispostavlja se da njen lirski subjekt, nadnijet nad ponor, na ivici ništavila, u dubini svog grešnog bića sagledava svjetlo Boga i prebiva u istini. Lirski subjekt eksplicitno se obraća svevišnjem kao grešnik koji traži svjetlost. Najbolji primjer za to je pjesma „Oproštaj na koljenima“ gdje se intenzivira pokajničko sagrešenje: „Jer gdje vidjeste slugu da odlazi caru, a da ga ovaj prljavog u odaje primi“.

ivan-ristic-2

I tako, iz pjesme u pjesmu do one sa naslovom „Suština vere“ u kojoj se poentira suština hrišćanstva u stihovima: „Čemu post i iznureno tijelo, ako grijesi brojni moju dušu truju“.

Podršku na promociji, uz nadu da ovo neće biti i njena posljednja knjiga, pružila je Ivani i njena prijateljica iz Rogatice Dijana Nešković-Stjepanović, a nekoliko pjesama iz zbirke čitale su učenice gimnazije Srednjoškolskog centra „27. januar“ Sofija Cvijetić, Magdalena Racković i Vedrana Ikonić.

Direktor „Žiravca“ Zoran Nedeljković iskoristio je ovu priliku i, nastavljajući tradiciju kuće, mladoj autorki kao čestitku izdavača za prvu objavljenu knjigu poklonio je grafiku rad slikara Vojislava Nedeljkovića.