Voćnjaci i malinjaci i na 900 metara

28.05.2017.

skupstina-vocara-1

ROGATICA – Na podatku da na području opštine Rogatica ima registrovanih 75300 stabala šljiva, 14500 jabuka, 14800 krušaka, 1600 trešanja, 1450 oraha, 100 višanja i oko 50 grmova pitomih lješnika, već četiri godine Udruženje voćara u ovoj opštini zasniva svoju aktivnost, rekao je ovih dana na godišnjoj izbornoj skupštini predsjednik udruženja Slobodan Obrenović.

– Cilj je, dodao je on, zaštita postojećih i povećanje broja novih zasada posebno šljiva i jabuka, ali i malina kao nove kulture kojom se bavi sve više domnaćinstava. Na tom planu, samo u toku prošle godine, uz podršku lokalne zajednice i Japanske razvojne agencije JICA (Džajka) za potrebe članova udruženja nabavljena je sušara za sve vrste voća u vrijednosti od 17500 maraka. Uz to na 44 naših članova podijeljeno je 6700 sadnica jabuka i šljiva u vrijednosti od 21500 maraka. Nabavljeno je i 6 freza-kopačica u vrijednsti od 9000 i podijeljeno članovima. Dvadeset pet novih korisnika dobilo je sadnice malina u vrijednosti od 30000 a 33 najnužnije mašine za obradu zemlje, đubrivo, sredsdtva za navodnjavanje i zaštitu, u ukupnoj vrijednsti od 40000 maraka, i uz to najveći dio od 118 registrovanih voćara tokom zimskog perioda prošlo je višednevnu stručnu obuku oko uzgoja i zaštite voća.

skupstina-vocara-2

– To je i razlog, kazao je Obrenović, što stalno raste broj novih voćnjaka i malinjaka. Voćarima je uzor voćnjak braće Knežević, Danka i Darka, u naselju Borač kod Rogatice. Tu je i voćnjak za primjer Ljubiše Rackovića u Rogatici, Ikonića na Matinom Brdu i sve više malinjaka pa i nadmorskoj visini od preko 900 metara.

– Tako dobra osnova u razvoju voćarstva, u šta je samo u prošloj godini uloženo skoro 120.000 društveno angažovanih sredstava, bila je povod da se i u ovu godinu, u kojoj nažalost neće biti podrške Džajke, jer je napustila ovaj dio Republike Srpske, uđe sa ambicioznim planom. Poremetili su ga neočekivani aprilski mrazevi i snijeg koji je došao „kad mu nije bilo vrijeme“, kako rekoše neki. Stradao je veći broj voćnjaka koji su bili u jeku cvjetanja i zbog toga će rod voća, posebno ranog, biti daleko ispod mogućeg i očekivanog, tvrdi Obrenović.

danko-knezevic

Bolje su prošli voćari koji su stigli da se organizuju i provedu zaštitu od mraza i sniježnih padavina. Među njima su i braća Knežević koji su uz angažovanje svih članova porodice i pomoć komšija i prijatelja najlonskim folijama i paljenjem preko 500 bala slame, zaštitili veći dio svog voćnjaka sa preko 3200 stabala jabuka raznih vrsta.

Da li će im se trud isplatiti pokazaće jesen. Sudeći po trenutnom stanju, oni se mogu nadati solidnom rodu, jer su plodovi na njihovim jabukama već veličine manjeg oraha i ima ih dovoljno.

– Iako je sorta ajdared najosjetljivija na mraz, zahvaljujući danonoćnoj zaštiti najbolje se održala. U dobrom je stanju i „gala“ i zlatni deližes, a hladnoća se najviše odrazila na red-čip, koga smo, istina, i zadnjeg štitili, reče stariji od braće Knežević, Danko.

Skupština voćara imala je i izborni karakter. Izabran je novi Upravni odbor od 9 članova. Za predsjednika je ponovo izabran Slobodan Obrenović, kome će u radu pomagati: Milan Đerić-Ben, Milorad Ikonić, Darko Knežević, Mladen Lakić, Ninoslav Prelić, Ljubiša Racković, Džemo Džananović i Momir Obradović.