Crkvine kod Borika – Narodni zbor sa pijetetom [FOTO]

07.07.2017.

crkvine-sabor-5

ROGATICA – Kod crkve Svetog Jovana Krstitelja na lokalitetu Crkvine kod Borika, gdje je po predanju bio ljetnikovac i crkva iz 13. vijeka koju je podigao kralj Dragutin i njegov brat Milutin, sinovi Stefana Uroša Nemanjića i Jelene Anžujske, danas, na Ivanjdan, 7. Jula održan je tradicionalni narodni zbor.

crkvine-sabor-1

Počeo je svetom liturgijom koju je u prisustvu sedam sveštenika Mitropolije Dabrobosanske i većeg broja vjernog naroda boričkog kraja, Rogatice i susjednih opština Han-Pijesak i Sokolac, služio umirovljeni proto-jerej stavrofor Milorad Ljubinac iz Sokoca. Nakon toga, održana je sveta litija u okviru koje je obavljen parastos za 42 člana porodice Pušonja iz Džimrija u Han-Pijesku, koje su ustaše zloglasne Crne legije 26. aprila 1942. godine na svirep način, klanjem, pobile nedaleko od mjesta gdje je podignuta sadašnja nova crkva na čijem jednom od zidova je na Ivanjdan 2013. godine podignuta i osvećena spomen-ploča na kojoj su imena stradalih od kojih je najstarija Đurđija imala 77, a najmlađi Marko svega 7 dana.

crkvine-sabor-2

Nakon svečane liturgije vjernicima, od kojih je veliki broj danas primio i sveto pričešće, prigodnom besjedom o Svetom Jovanu Krstitelju obratio se umirovljeni proto-jerej stavrofor i profesor Jovo Planojević. Govorio je i o “čudu” u šumama Devetaka hramu na Crkvinama. Rekao je da ga je obnovio vjerni narod ovog kraja u vrijeme kada je i sam teško živio i ” kada su ga tukli i sa zemlje i iz neba”.

crkvine-sabor-4

U okviru svačenosti na Crkvinama, kojem su prisustvovali i predstavnici javnog i privrednog života rogatičke opštine na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, obavljeno je lomljenje slavskog kolača i upriličen slavski ručak čiji kum je bio Jovan Ristanović, koji je rođen u selu Štavanj kod Borika, a sada živi u Lazarevcu. Kum i slave hrama na Crkvinama i iduće godine biće takođe Ristanović porijeklom iz Štavnja, Radislav, koji živi u Grčkoj. Narodno veselje na Crkvinama trajalo je do kasnih večernjih časova.

crkvine-sabor-3

crkvine-sabor-6

crkvine-sabor-7

crkvine-sabor-8

crkvine-sabor-9