Komunalna policija pojačala nadzor odlaganja ambalaže

12.07.2017.

prodavnice-ambalaza-650x487

FOČA – Pojedine trgovinske radnje i ugostiteljski objekti u Foči nerijetko gomilaju ambalažu – kartonske kutije, drvene gajbice, staklene i plastične flaše na trotoarima i drugim javnim površinama gdje to nije dozvoljeno, čime stvaraju ružnu sliku i ometaju kretanje pješaka.

U opštinskom Odjeljenju za inspekcije ističu da se takva praksa mora prekinuti.

Načelnik Odjeljenja za inspekcije Gordan Drakul kaže da je komunalna policija pojačala kontrolu sporovođenja odluke o komunalnom redu i da će za početak upozoravati trgovce i ugostitelje.

„Uočili smo da u pojedinim radnjama imaju ružnu naviku da, kada ispakuju robu, praznu ambalažu stave na površinu ispred radnje, što nikako nije dozvoljeno. Ambalaža kada se ispakuje mora se istog momenta odnijeti do kontejnera. Za početak ćemo upozoravati da se takve radnje ne rade, a ukoliko se to ponovi idu prekršajni nalozi i kazne koje se kreću od 100 do 300 maraka“, rekao je Drakul.

On je dodao da je u pripremi dopuna odluke o komunalnom redu, kojom će se preciznije regulisati način odlaganja ambalaže.

Osim toga, naveo je Drakul, nastojaće se da se uz postojeće kontejnere postave boksovi za kartonsku i staklenu ambalažu.

Razdvajanje otpada odavno je zaživjelo u naprednom dijelu civilizacije, a da bi to bilo moguće i kod nas, osim nabavke posebnih kontejnera, biće potrebno da građani shvate značaj takvog načina odlaganja smeća.

Nije potrebno napominjati koliko bi jedan takav korak, koji bi omogućio i recikliranje otpada, uticao na unapređenje i očuvanje životne sredine.