Most preko Lima još nije obnovljen (VIDEO)

21.07.2017.

most-u-rudom

RUDO – Most preko rijeke Lim, metalne konstrukcije, na regionalnom putu koji je najbliža veza Srpske sa zapadnom Srbijom i sjeverom Crne Gore je dugogodišnji infrastrukturni problem opštine Rudo. Prije sedam godina počela je rekonstrukcija, ali do danas nije završena.

Most koji je pod imenom kralja Aleksandra 1938. godine premostio Lim na putu Rudo-Priboj danas je, sa drvenim kolovoznim zastorom, u katastrofalnom stanju, ističu u Rudom.

“Prije sedam godina je započeta rekonstrukcija i poslije vrlo kratkog vremena obustavljeni su radovi zbog nekvalitetno urađene projektne dokumentacije. Nažalost, svih sljedećih sedam godina se nije pristupilo nastavku tih radova”, rekao je Rato Rajak, načelnik opštine Rudo.

U Rudom svaki dan strepe od mogućih posljedica ovakvog stanja mosta i ističu da je ono gore nego što je bilo prije rekonstrukcije. Istovremeno, nadležni u Putevima Republike Srpske potvrđuju da je problem u projektu.

“Objekat je rađen po pitanju sanacije postojeće metalne konstrukcije, kada se došlo do završnih radova jednostavno nije dorečen projekat i sada se traži doprojektovanje, odnosno tehničko rješenje za kolovoz. Sama konstrukcija može da izdrži opterećenje, problem je veza konstrukcije i kolovoza”, ističe Milorad Babić, inženjer za građenje u Putevima Republike Srpske.

Novac za završetak rekonstrukcije je predviđen, a svi s pravom čekaju odgovor kada će on biti i upotrebljen.

“Ovaj projekat smo uvrstili u plan poslovanja za 2017. godinu i predvidjeli 900.000 KM za rekonstrukciju mosta. Sada je sporan novi projekat koji se radi i očekujem da u roku od 60 dana on bude završen, kako bi počeli sa završnim radovima na mostu”, naveo je Nenad Nešić, v.d. direktora Puteva Republike Srpske.

Graditelji su most Kralja Aleksandra u Rudom, prema određenim podacima, završili za 1.100 dana. Rekonstrukcija traje već duplo duže. Da li će osamdeseti rođendan dočekati u novom ruhu, s pravom bi se mogli pitati i vozači i pješaci.