Porodica Vitomir rogatički rekorder u proizvodnji mlijeka

18.07.2017.

rogatica-mladen-vitomirovo-je-moja-miljenica1-640x480

ISKUSTVO I MLADOST DONIJELI REZULTATE

ROGATICA – Mladen Vitomir, u Rogatici poznatiji po nadimku Bade (64), po zanimanju je diplomirani inženjer poljoprivrede smjer stočarstvo. Kao i mnogi iz njegove branše do posljednjeg rata i prvim poratnim godinama radio je u državnim preduzećima. Sa odlaskom u penziju zbog kardiovaskularnih problema, avgusta 2006. sa 22 godine uplaćenog, ali dosta i neuplaćenih doprinosa oko radnog staža, Bade se nije odrekao svog zanimanja. Čim mu se zdravlje donekle stabilizovalo polako se vraćao svom pozivu i radu sa stokom.

U vlastitoj režiji na imanju u selu Dobrašina nedaleko od Rogatice izgradio je štalu i počeo sa uzgojem ovaca. Ubrzo je postao jedan od vodećih ovčara ne samo u Rogatici, nego i znatno šire, pa mu je pripala čast da bude čak i predsjednik Udruženja ovčara i kozara Republike Srpske.

U međuvremenu stasali su sinovi Igor i Vitomir i na „kućnom savjetu“ pala je odluka – napustiti uzgoj ovaca i preći na uzgoj krava i proizvodnju mlijeka.

rogatica-krave-iz-farme-vitomira-na-pasi-640x480

Sinovi su kod toga donijeli prevagu. Igor (1983), kao ekonomski tehničar, i Vitomir (1985) sa diplomom gimnazijalca, vidjeli su šansu u uzgoju krava. Kao inženjer stočar sa dugogodišnjim iskustvom ja sam ih podržao i nakon što smo „razvalili“ farmu ovaca, uz potrošački kredit od 35.000 maraka i kamatu od 7,30 posto sa rokom vraćanja od 10 godina, i adaptaciju štale, u septembru 2014. kupili smo prvih 7 crno-bijelih mladih krava rase Holštajn, priča Bade.

Već početkom naredne godine kupili smo još jednu, a u septembru 2015. sedam novih visoko steonih grla iz farme na Butmiru kod Sarajeva. I opet smo se zadužili. Ovoga puta sa kreditom od 31.000 maraka, ali je ovaj kredit, zahvaljujući podršci IFAD-a bio znatno povoljniji, nego prethodni, potrošački.

Danas u našoj štali, dodaje on, imamo 20-tak grla. Od njih je na muži tokom godine najviše do 15 grla. To istovremeno govori i da je posao pošao. Iz naše štale iz mjeseca u mjesec počelo je izlaziti sve više mlijeka i preuzeli smo primat među proizvođačima ove vrste poljoprivredne proizvodnje. Lani smo predali 86.300 litara uz oko 15.000 litara koliko smo utrošili za uzgoj ženske teladi od kojih je jedan broj već stasala za reprodukciju.

Kontinuitet u isporuci mlijeka Vitomiri su nastavili i ove godine. Sa junom, mljekari „Pađeni“, isporučili su 42.254 litra, ili u prosjeku preko 7000 mjesečno.

Da bi zadovoljili standarde oko otkupa mlijeka, Vitomiri su se u potpunosti opremili. Tu je zatvoreni sistem za mužu i mlijeko iz vimena krava ide direktno u laktofrizer, koji se u dogovoru sa otkupljivačem prazni svaki drugi dan.

Što se tiče otkupljivača, mljekare „Pađeni“, Vitomiri imaju samo riječi hvale. Uz to što su uredne platiše, oni su u neku ruku i garanti kod uzimanja kredita.

I državni podsticaji dobro dođu, kazuje Bade. Problem je što ti podsticaji ne stižu uredno. Nama, naglašava on, država trenutno duguje pet mjeseci, a koliko je tu sredstava najbolje se vidi po tome što mjesečno predajemo preko 7000 litara mlijeka.

rogatica-moderno-izmuziste-na-farmi-vitomira1-640x480

I još nešto priča Bade. Problem je, a ja se usuđujem reći, i sramota da opština Rogatica kao ruralna sredina, za razliku od mnogih drugih u Srpskoj, ne izdvaja ni pola marke za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje.

Za ishranu krava, uz neznatno korišćenje koncentrata, porodica Vitomir koristi senažu, silažu i sijeno koje obezbijeđuje sa nešto više od 21 hektar vlastitog i zemljišta uzetog u zakup. Na oko 2,5 hektara proizvode kabastu hranu, a ostalo za košenje trave i ispašu kao najbolji način ishrane krava tokom ljetnog perioda.

Ovo što mi radimo, reče stariji od Badetovih sinova, Igor, je veoma težak i odgovoran posao u poljoprivredi. To je rad nom-stop 24 sata 365 dana. Ali, raditi se mora i ja i brat smo saglasni da je ovo bolje nego da radimo kod nekog drugog. Zaradimo solidnu platu, a nađemo vremena i za odmor i izlazak sa prijateljima, reče Igor koga smo zatekli na farmi. Mlađi brat Vitomir bio je na oranju radi sijanja sirka od koga će nakon što je skinut urod graška, praviti veoma kvalitetnu silažu za ishranu krava.