U kladioničarskim internet prevarama učestvovalo 2.000 izvršilaca

21.07.2017.

policija-u-foci

FOČA – U prevarama putem interneta, kojima su lakovjerne kladioničare oštetili za više miliona maraka, učestvovalo je par hiljada izvršilaca, uglavnom iz Foče, a policija svakodnevno radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Policijskoj upravi Foča Duško Tomović rekao je da još traje akcija kodnog naziva „Dojava“ i da je u pitanju obiman posao na kome se radi u saradnji sa Interpolom.

„Oštećeno je više desetina hiljada ljudi sa prostora bivše Jugoslavije i zapadne Evrope i treba ih sve saslušati kao oštećene i uzeti im izjave. Sve to podrazumijeva međunarodnu pravnu pomoć putem Interpola i Uprave kriminalističke policije“, rekao je Tomović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je napomenuo da su izvršioci uglavnom mlađa lica, dobi od 20 do 30 godina, koji su prevare radili u kontinuitetu četiri godine, od 2014. do 2017. godine.

„Do sada nisu bili krimogena lica, nemamo ih u našim operativnim evidencijama, a najviše ih je iz Foče. Ogroman je broj izršilaca, mogu reći da se radi o par hiljada, ali sigurno će biti rezultata “, naveo je Tomović.

Početkom juna ove godine, fočanska policija uhapsila je 17 mladića, osumnjičenih da su prevarama na internetu zaradili više miliona maraka.

Mreža prevaranata je putem fejsbuka razradila sistem, kojim lakovjerne kladioničare uspijevaju da ubijede da znaju koja je utakmica namještena i kakav će biti njen ishod, a ovi im potom uplaćuju velike sume novca na njihove račune.

Rasvijetljene krađe na Tjentištu i u Rudom

Na redovnoj pres konferenciji, na kojoj se govorilo o radu Policijske uprave Foča u prvoj polovini ove godine, ocijenjeno je da je zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području opština u nadležnosti ove uprave.

„U prvih šest mjeseci ove godine, registrovano je ukupno 135 krivičnih djela, a najviše je krivičnih djela opšteg kriminaliteta 112. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela je 87 odsto. U oblasti javnog reda i mira zabilježeno je 60 prekrašaja, a dogodilo se 114 saobraćajnih nesreća“, rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Radenko Vasiljević.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Policijskoj upravi Foča Duško Tomović naveo je da je u odnosu na prošlu godinu, u prvih šest mjeseci ove godine povećan broj krivičnih djela, ali da je povećan i procenat rasvijetljenosti krivičnih djela, te da se najviše radi o krađama.

„Nismo imali krivičnih djela ubistava, iznuda, ucjena, krađe vozila. Imali smo jedno krivično djelo nehatno lišenje života, u lovu na području opštine Foča. To krivično djelo smo evidentirali i izvršioca, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predali Okružnom tužilaštu u Trebinju. U narednom periodu, akcenat policije biće na krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga“, rekao je Tomović.

On je podsjetio na akciju u opštini Višegrad, gdje je policija otkrila plantažu indijske konoplje sa 36 stabljika, a osumnjičeno lice lišeno slobode i predato Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Rasvijetljena je i krađa u Medžlisu Islamske zajednice u Rudom, koju je počinilo lice iz Kantona Sarajevo, a brzo su otkriveni i kradljivci koji su obili restoran Jezero na Tjentištu, odakle su ukrali 3.000 KM. U pitanju su maloljetnici iz Čačka, kod kojih je policija pronašla i oduzela otuđeni novac, a koji su priznali izvršenje krivičnog djela.