U susret Ilindanu na Borikama – Tri dana slavlja

06.07.2017.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama

ROGATICA – U opštini Rogatica uz pojedine crkvene praznike vjernici se okupljaju na narodnim zborovima. Po tome se ipak izdvajaju Ilindan na Borikama kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla i Preobraženje Gospodnje u Rogatici kod crkve Svete Trojice, koji su vremenom uz duhovni dobili i svjetovni karakter uz okupljanje većeg broja vjernika i građana ne samo Borika i Rogatice, nego i susjednih opština.

Tako će biti i ove godine. I za jedan i za drugi praznik formirani su organizacioni odbori koji se brinu da se što dostojnije obilježe.

O tome kao će se pod nazivom “Ilindanski sabor” proslaviti Ilindan na Borikama, član Organizacionog odbora i predsjednik Skupštine opštine Rogatica, inače Boričanin, Đoko Razdoljac, kazuje:

Slavlje će trajati tri dana. Uz manifestacije duhovnog karaktera, a to će reći liturgije, litije i lomljenja slavskog kolača, svi koji tih dana dođu na Borike čeka i bogat program kultirno-zabavnih i sportskih manifestacije.

Počinju 31. jula “igrama bez granica” na kojim će učestvovati djeca iz Dječijeg vrtića “Bambi” iz Rogatice i predtakmičenjima u malom fudbalu i drugim sportovima za koje se prijavi više ekipa.

rogatica-detalj-sa-sastanka-odobra-za-borike

Uoči Ilindana, 1. avgusta, nakon svete liturgije u 18 časova, održaće se tradicionalno “Ilindansko posijelo” sa kulturno-zabavnim programom na kome će se smjenjivati zdravičari, više muških i ženskih pjevačkih etno grupa, folkloristi, guslari dvojničari. Pojaviće se i “Čajo” da na svoj način “blagoslovi” učesnike, a gost posijela i večeri biće estradni umjetnik Radmilo Zekić.

Na sam dan Svetog Ilije, takođe će biti bogat program. U 9 časova počinje sveta liturgija. Poslije nje će se održati litija u okviru koje će se, uz prisustvo članova porodica poginulih boraca boričkog kraja i svih ostalih prisutnih, položiti vijenci na Spomen obilježje koje u porti crkve čuva sjećanje na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata.

I ove godine, naglasio je Razdoljac, biće upriličena izložba rukotvorina žena sa platoa Borika, a očekuje se dolazak dama iz Rogatice, Gučeva, Višegrada, Rudog i susjednog Sokoca.

Pozvali smo, kazuje on, žene da pripreme slavski kolač u domaćoj režiji. Najljepši će biti nagrađeni sa 100, 70 i 50 maraka.

Na Ilindan održaće se i brojna sportska takmičenja. Tu je polufinale i finale u malom fudbalu i tradicionalne konjske trke, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i u vis i povlačenje konopca. Za najuspješnije su predviđene prigodne novčane nagrade.

Uz slavski ručak za goste i namjernike, održaće se i tradicionalno narodno veselje koje će trajati do kasno u noć.

Paralelno sa pripremama za “Ilindanski sabor”, počele su pripreme i za Preobraženje Gospodnje u Rogatici kao krsnu slavu opštine kroz tradicionalne “Preobraženjske dane”. Ali, o tom po tom.