U susret Preobraženju Gospodnjem u Rogatici – Šest dana slavlja

22.07.2017.

panorama-rogatice

ROGATICA – U Rogatici je utvrđen okvirni program proslave i drugog velikog crkvenog praznika Preobraženja Gospodnjeg koje je i krsna slava ove lokalne zajednice. Tim povodom pod pokroviteljstvom Opštinske uprave manifestacije sa tradicionalnim nazivom „Preobraženjski dani“ trajaće šest dana počev od 14. do zaključno sa 19. avgustom.

Biće, reče predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Milorad Jagodić, svega i za svakoga od 7 do 87 godina.

Evo samo nekih od brojnih vjerskih, kulturno-zabavnih, sportskih i drugih manifestacija. Tu su izložbe amaterskih fotografija i rukotvorina članova Udruženja „Rastimo srećno“, koje će biti otvorene 14. avgusta. Tog dana će biti proglašeni i nagrađeni vlasnici najljepšeg balkona i dvorišta u Rogatici i okolini.

Narednog dana, 15. Avgusta, počeće turniri u malom fudbalu i tenisu, a u večernjim časovima veče folklora čiji domaćin će biti amateri KUD „Stara Gora“.

U srijedu, 16. Avgusta, nastavljaju se takmičenja u malom fudbalu i tenisu, a biće otvoren i turnir u košarci u organizaciji Košarkaškog kluba „Rogatica“. U večernjem terminu biće upriličeno „Dječije veče“ na platou ispred sale bioskopa, a organizator je Dječiji vrtić „Bambi“.

I četvrti dan manifestacija posvećenih krsnoj slavi opštine Preobraženju Gospodnjem nastaviće se takmičenja u malom fudbalu, tenisu i košarci, a u večernjim satima na igralištu malih sportova održaće se Književno veče na kome će uzeti učešća domaći stvaraoci i nekoliko eminentnih književnika iz okoline i regije.

Dan pred krsnu slavu posebno će biti bogat manifestacijama. Tog dana okončaće se takmičenja u malom fudbalu, tenisu i košarci. Tu je i tradicionalna biciklistička trka ulicama Rogatice i „Sport za sve“, koji će okupiti najveći dio sportista Rogatice da građanima pokažu dio svojih svakodnevnih aktivnosti. Novo je i trening učesnika Međunarodnog moto –krosa „Rogatica 2017“, koji se vraća u program nakon četiri godine i na kome se očekuje učešće najpoznatijih motociklista iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije.

U petak, 18. avgusta, biće priređen i tradicionalni prijem za porodice poginulih boraca i druge zvanice, a u večernjim časovima koncert popularne grupe „Van Gog“.

Na sam dan krsne slave, Preobraženje Gospodnje, u crkvi Svete Trojice, koja obilježava 131 godinu postojanja, održaće se sveta liturgija, litija od crkve do zgrade opštine gdje će se nakon prigodne besjede načelnika opštine Milorada Jagodića i eventualno gostiju obaviti lomljenje slavskog kolača.

Slavski ručak biće upriličen u motelu „Park“.

Šlag danu daće učesnici Međunarodnog moto-krosa „Rogatica 2017“ trkom na stazi u okviru Sportsko-rekreacionog centra sa početkom u 13 časova.

U porti Crkve održaće se neizostavno narodno veselje, koje po tradiciji traje do kasno u noć.