Drina i Ćehotina poribljene sa 45.000 jedinki potočne prastrmke

28.08.2017.

poribljavanje-slika4-650x488

FOČA – Članovi Sportsko-ribolovnog društva “Mladica” iz Foče poribili su danas rijeke Drinu i Ćehotinu sa 45.000 jedinki potočne pastrmke za koju je sredstva obezbijedilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Mlađ pastrmke veličine od šest do 12 centimetara nabavljena je iz mrijestilišta Sportsko-ribolovnog društva Banja Luka a akcija poribljavanja je sprovedena u saradnji sa Sportskim ribolovnim Savezom Republike Srpske.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović kaže da je glavni cilj ove akcije unapređenje ribljeg fonda.

“Ministarstvo porodice omladine i sporta izdvojilo je 7.000 maraka da nabavi mlađ potočne pastrmke i odlučili smo se za Foču na čijoj teritoiji je slab riblji fond tako da smo željeli to da unaprijedimo, kaže Davidovićeva.

Poribljavanje će u velikoj mjeri poboljšati riblji fond u fočanskim rijekama za koji ribolovci kažu da nije na zadovoljavajućem nivou.

“Riblji fond nije baš najbolji, Ćehotina nema prirodnu boju, vjerovatno zbog zagađivača iz Pljevalja sa kojima ne možemo da uspostavimo komunikaciju, da se malo pripaze rijeke. Nije najbolji i zbog toga što je ogromna teritorija koju bismo trebali čuvati a nismo u najboljoj finansijskoj situaciji da bismo mogli platiti ribočuvare.”, rekao je predsjednik Sprortsko-ribolovnog društva “Mladica” Milan Rudinac.

U rijekama na području opštine Foča najbrojnije vrste riba su pastrmka, lipljan i mladica.