Festival folklora „Licidersko srce“ 16. avgusta u Višegradu

04.08.2017.

Licidersko srce 2016

VIŠEGRAD – Festival folklora „Licidersko srce“ na kome će nastupiti oko 180 učesnika iz Kine, Poljske, Rumunije, Makedonije i Češke u Višegradu će biti održan 16. avgusta.

Iz Udruženja građana „Era“ iz Užica, koje organizuje ovu tradicionalnu manifestaciju, najavili su da koncertu, koji će biti održan u Andrićgradu prethode defile i revija narodnih nošnji.

Folklorna igraonica biće održana u 12.00 časova na Trgu kod ćuprije, a defile sa učesnicima od ćuprije do Andrićgrada predviđen je za 18.30 časova. Koncert će početi u 19.00 časova u Andrićgradu, navela je predsjednik Udruženja Gordana Paunović.

„Cilj festivala je jačanje prijateljskih odnosa među zemljama, promocija dječije saradnje i očuvanje kulturnog nasljeđa“, istakla je Paunovićeva.

Festival „Licidersko srce održava se od 14. do 18 avgusta, a festivalski koncerti će se paralelno održavati u više gradova.

Na otvranju festivala 14. avgusta u Užicu učestvovaće i folklorna društva „Bikavac“ i „Kralj Petar Prvi ujedinitelj“ iz Višegrada.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će opština pomoći održavanje manifestacije i omogućiti članovima višegradskih kulturno-umjetničkih društava da nastupe na otvaranju.

On je istakao značaj ovog festivala u predstavljanju različitih kultura kroz igru i pjesmu.

Festival „Licidersko srce“ je organizovan prvi put 2009. godine, a do sada je na ovoj manifestaciji učestvovalo oko 5.500 djece iz 34 države sa pet kontinenata.