Posthumno odlikovano osam boraca VRS iz Novog Goražda, Foče i Višegrada

10.08.2017.

odlikovanje-vrs-u-ng-1

DALI ŽIVOT ZA STVARANjE REPUBLIKE SRPSKE

NOVO GORAŽDE – General Milomir Savčić, predsjednik BORS-a i izaslanik predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u opštini Novo Goražde uručio je članovima porodica odlikovanja za osam posthumno odlikovanih boraca iz Novog Goražda, Višegrada i Foče.

Ukazom Predsjednika Srpske, Milorada Dodika, povodom Vidovdana-Krsne slave BORS-a, medaljom zasluga za narod za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske, sa područja Stare Hercegovine posthumno su odlikovani : braća Delić (Vlada) Novica, rođen 1939.godine u Crkvinama kod Goražda i Delić (Vlada) Radivoje, rođen 1952. godine u Crkvinama kod Goražda, zarobljeni 20. Maja 1992. godine, još nisu pronađeni ( dvojica od četvorice zarobljenih i nestalih sinova majke Božane Delić ) i Milutin (Toma) Pejović, rođen 1937. godine u Crkvinama kod Goražda, takođe zarobljen 20. Maja 1992.godine u Crkvinama od kada mu se gubi svaki trag.

Posthumno su odlikovani i Ilija (Ostoje) Vlaški, rođen 1930. godine u Trebečeju opština Trnovo, ubijen 6. Maja 1992.godine u mjestu Petkovina-Baćci kod Goražda, Milovan (Radivoja) Tanović iz Višegrada, rođen 1934. godine, poginujo 1992. godine u Kusucima kod Rogatice, Zoran (Ratka) Zekić iz Višegrada, rođen 1966. godine, poginuo 1992. godine u Nebočaju kod Semizovca, Milosav (Milivoja) Kekić iz Foče, rođen 1951. godine, poginuo na Trebeviću1992. godine i Milko (Ljubomira) Avram iz Foče, rođen 1972. godine, poginuo 1992. godine.

odlikovanje-vrs-u-ng-2

U kraćem obraćanju prisutnima general Savčić je naglasio da je ovo simboličan znak zahvalnosti saborcima koji su dali svoj život, kao najveću žrtvu za stvaranje Redpublike Srpske.

– Ovi naši saborci, Obilići najnovije srpske istorije, zaslužuju svaku pažnju, a njihove porodice mnogo veću brigu i poštovanja. To je ono što se može i što im moramo obezbijediti, rekao je Savčić.

On je podsjetio da je jedno vrijeme bio zastoj u dodjeli posthumnih odlikovanja poginulim borcima, ali da su novo rukovodstvo BORS-a i predsjednik Srpske čvrsto opredjeljeni da svake godine posthumno bude odlikovan jedan broj poginulih boraca.

Prigodnim riječima skupu su se obratili Miloš Lazović, predsjednik regionalnog odbora BORS-a „Stara Hercegovina“ i Arsenije Mirković, zamjenik načelnika opštine Novo Goražde.

Pored članova porodica poginulih boraca i predstavnika ove tri opštine uručivanju odlikovanja prisustvovali su i predstavnici Kabineta predsjednika Srpske, te predstavnici OBO Stara Hercegovina – Višegrad, Foča, Kalinovik, Rudo i Čajniče.

Po završetku ove posthumne ceremonije položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima VRS u Novom Goraždu, a potom je organizovana posjeta Spomen sobi poginulih boraca opštine Novo Goražde.