Preobraženje Hristovo – Isus Hristos istiniti Sin Božiji

19.08.2017.

21038055_10211962350908625_538172267_o

Proslava velikog Gospodnjeg praznika Preobraženja otpočela je prazničnim jutrenjem i Svetom liturgijom, koju je služio starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević sa sveštenim bratstvom hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

Propovjedajući o Preobraženju Gospoda Isusa Hrista otac Momir je u besjedi prepričao istiniti događaj koji se zbio na gori Tavoru.

„Svjedoci ovog nesvakidašnjeg događaja bili su proroci Mojsije i Ilija i učenici i apostoli Hristovi Petar, Jakov i Jovan. Da bi nam pokazao božansku slavu svoju i istiniti Bog naš i Spasitelj svijeta Gospod Isus Hristos preobrazio se pred svjedocima pred svoje vaskrsenje“-priča Prota.

On je dodao da je Isus Hristos istiniti Bog i savršeni čovjek – Bogočovjek te zato poziva učenike svoje da budu svjedoci Preobraženja, a iz Starog zavjeta se pojavljuju Mojsije i Ilija.

„Učvršćujući vjeru nadu i ljubav svojih apostola i spremajući ih za predstojeće događaje tvorac svjetlosti i nepristupačna svijetlost je svojim licem zasijala kao sunce a haljine Njegove postadoše bijele kao snijeg. Od straha apostoli padoše ničice na zemlju, a apostol Petar zadivljen trenutkom reče: „Gospode dobro nam je ovdje biti hajde da načinimo tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu“. Apostolima i učenicima će tek poslije Vaskrsenja Hristovog biti jasno da im je Hristos na gori Tavoru pokazao pored čovječanske i svoju božansku prirodu“- poučavao je prota.

Danas se i mi molitveno sjećamo ovog veličanstvenog događaja i molimo se preobraženom Gospodu da i nas preobrazi da budemo bolji pravoslavni hrišćani i bolji ljudi.

Hram je bio ispunjen vjernim narodom koji je pristupio Svetoj tajni pričešća, a poslije odslužene Svete liturgije osvećeno je grožđe i podjeljeno vjernicima.