Višegrad domaćin folklorašima iz Evrope (VIDEO)

17.08.2017.

licidersko

VIŠEGRAD – U opštini Višegrad danas je upriličen prijem za predstavnike folklornih društava iz Bugarske, Rumunije, Poljske, Grčke, Srbije i BiH, te organizatore Međunarodnog festivala folklora „Licidersko srce“.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević zahvalio je svima koji su istrajali na tome da se ova manifestacija mnogo godina održava u Višegradu.

On je naglasio da će opština Višegrad, zajedno sa građanima, pomoći da svaka sljedeća manifestacija bude još bolje organizovana i posjećenija.

Đurević je zahvalio šefu Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađanu Cicoviću, te Gordani Paunović i Mitrašinu Jovanoviću iz Udruženja građana „Era“ iz Užica koji su nesebično pomogli ovu manifestaciju i učinili da Višegrad bude poznat u regionu i Evropi.

On je istakao značaj saradnje sa susjednim opštinama, a posebno sa pograničnim.

„Višegrad je pogranična opština sa Srbijom i nastojimo da njegujemo te odnose sa gradom Užice. U dobrim odnosima smo i sa opštinama Vršac, Obrenovac, Lazarevac i sa svim ostalim opštinama koje su iskazale dobru volju za saradnju“, rekao je Đurević.

Cicović je rekao da Predstavništvo Srpske u Beogradu već šest godina aktivno učestvuje u organizovanju ove manifestacije koja čuva od zaborava, promoviše i afirmiše elementarne vrijednosti naroda – kulturu, tradiciju i običaje. „To još možemo dopuniti onim što radimo na promociji turizma“, dodao je Cicović.

On je istakao da je Festival „Licidersko srce“ najveća dječija manifestacija u jugoistočnoj Evropi, te da na sjajan način promoviše kulturu, tradiciju i običaje.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Gordana Paunović rekla je da su učesnici posjetili Manastir Dobrun i bili fascinirani onim što su vidjeli.

„Naročito se radujemo dolasku u Andrićgrad, a naši učesnici uvek odavde nose lepe utiske“, dodala je Paunovićeva i zahvalila Đureviću za prijem.

Na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu u toku je festivalski koncert koji je okupio oko 300 učesnika.

U okviru manifestacije, danas je na Trgu palih boraca u Višegradu održana folklorna radionica na kojoj su članovi dječijih ansambala iz Grčke, Poljske, Bugarske, Rumunije, Srbije i BiH razmijenili iskustva i jedni od drugih učili folklorne korake.

Međunarodni festival folklora „Licidersko srce“ počeo je u ponedjeljak, 14. avgusta u Užicu, a završava se u petak, 18. avgusta, u tom gradu.