Zlovrh kod Žepe u Rogatici – Sjećanje na zločin NATO snaga [FOTO]

30.08.2017.

parastos-zlovrh-1

ROGATICA – Na Zlovrhu, najvećem vrhu Žepske planine sa nadmorskom visinom od 1525 metara, susjedu Velikog Žepa na koga je oko bacilo Ministarstvo odbrane BiH i NATO, odakle se u noćnim časovima kao na dlanu vide svjetla Beograda, danas je kod prigodnog spomen-obilježja prisluživanjem svijeća zadušnica, polaganjem cvijeća i vijenaca i parastosom koga je služio sveštenik iz Rogatice Zoran Jerinić još jednom vraćeno sjećanje na 10 vojnika iz Rogatičke lake brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koje je stigla smrt pod gromadama betona jednog od najvažnijih telekomunikacionih objekata bivše JNA koga su avioni NATO snaga bombardujući položaje VRS srušili u noći između 29. I 30. avgusta 1995. godine.

parastos-zlovrh-2

Te kobne avgustovske noći prije 22 godine, ni krivi ni dužni napadaču, stradali su braća Ljubomir (40) i Dragomir (38) Bakmaz, Velimir Ujić (24) Radenko Sorak (33), Milan Stanišić (27), Zoran Nerić (32), Miloš Jovičić (36), Andrija Obradović-Kalaba (43), Zoran Sorak (20) i još golobradi Darko Motika sa svega 19 godina.

parastos-zlovrh-3

Njihovi najmiliji, prijatelji i poznanici i predstavnici Opštinske boračke organizacije i Opštine Rogatica, među kojima je bio i načelnik Milorad Jagodić, došli su i odali poštu poginulim, ali i izrazili podršku Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Narodnoj Skupštini da BiH ne može pristupiti NATO alijansi, uz ostalo i zbog zločina ovdje na Zlovrhu , sve dok to ne učini Srbija pa i po cijenu da se ide na referendum na kome bi se narod o tome izjasnio.

parastos-zlovrh-4

Skupu na Zlovrhu bio je prisutan i Dragomir Karišik, koji je zajedno sa još trojicom saboraca ostao živ u zidinama vojnog objekta. On reče da je to bilo strašno, Sve se desilo nenadano nešto iza 2 sata poslije ponoći. Neočekivano objekat je bombardovan i u njegovim ruševinama živote je izgubilo 10 od 14 vojnika koji su obezbjeđivali objekat.

Stoja Ujić došla je da se pokloni sjenama stradalih. Među njima je i njen jedinac Velimir koji je imao 24 godine. Iza njega ostala je supruga sa troje malodobne djece. Ona reče da je žalost i tuga neće nikad napustiti i da ubicama njenog djeteta do smrti ne može i neće oprostiti.

parastos-zlovrh-5

Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica rekao je da su stradali na Zlovrhu žrtve onih koji ni po čemu nisu trebali da to učine. Otuda i podrška onim koji su protiv ulaska BiH i posebno Republike Srpske u NATO pakt. Nenormalo je ići pod skute onih koji su ubijali najodaniji dio naše naroda, a to su vojnici VRS čija imena su vječno upisana u istoriju svoga Srpskog naroda, rekao je Jagodić.