Andrićev institut na 22. Međunarodnom sajmu knjiga „Banja Luka 2017“

10.09.2017.

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – Andrićev institut sa svojim izdanjima učestvovaće na ovogodišnjem 22. Međunarodnom sajmu knjiga „Banja Luka 2017“ koji će se održati od 12. do 18. septembra 2017. godine u Banja Luci, u sportskoj dvorani Borik. Na štandu Andrićevog instituta naći će se sva dosadašnja izdanja koja su priredila Odjeljenja za književnost i Odjeljenje za istoriju našeg instituta.

Između ostalih naših izdanja već sada posebnu pažnju privlači izdanje časopisa za književnost, politička i društvena pitanja Ideje, čiji urednik je bio Miloš Crnjanski, a koji će se takođe naći na štandu Andrićevog instituta banjalučkog sajma knjiga.

Ovaj časopis pojavio se 1934. godine, kada Crnjanski objavljuje i „Svetog Savu“. U njemu su sarađivali Ivo Andrić, Stanislav Vinaver, Isidora Sekulić, Svetislav Stefanović, Todor Manojlović, Aleksandar Belić. Ukupno su objavljena 32 broja ovog izuzetno zanimljivog časopisa. Riječ je o fototipskom izdanju koga je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta, u okviru Biblioteke „Iz književnih arhiva“ priredilo zahvaljujući profesorima dr Milivoju Neninu i dr Gorani Raičević, dok je urednik izdanja prof. dr Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta.

Objavljivanje fototipskog izdanja Ideja naišlo je na pozitivne reakcije čitalačke publike, pre svega naučne i stručne javnosti kojima predstavlja dragoceni izvor za istraživanje. Nedeljnik Ideje do sada je promovisan na sajmovima knjiga u Beogradu i u Andrićgradu, a od utorka 12. septembra biće promovisan i na Sajmu knjiga u Banja Luci.

Ovogodišnji Sajam otvoriće poznati ruski pjesnik Vječeslav Kuprijanov, koji osim poezije piše priče, romane i eseje.