I Šveđani mjerkaju TPR u Rogatici

21.09.2017.

svedjani-tpr

ROGATICA – Vlasnici kompanije Magnus Thur AB iz švedskog grada Upsala, koja u ovoj zemlji slovi za najveću i ekonomski najjaču u oblasti sječe, priprema i sadnje šuma, Magnus i Tina Tur, boravili su juče u Rogatici i tom prilikom izrazili želju da u ovom mjestu ulože dio svog ne malog bogatstva.

Oni su zainteresovani za metalnu i drvoprerađivačku oblast, pa su s tim u vezi razgovarali sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem. Tom prilikom bilo je riječi o Novoj Tvornici prečistača, čiji je 100 postotni vlasnik Vlada Republike Srpske, a koja nikako da sastavi kraj s krajem.

Kako reče zamjenica načelnika opštine Jelena Karadžić-Pušonja, koja je sa gostima iz Švedske, obišla prostorije Tvornice prečistača, oni su zadovoljni viđenim i po povratku u svoju zemlju, i ispitivanje ima li šta slično sa proizvodnim programom TPR-a i stanja na tržištu, poslaće pismo namjere. Njihov je cilj da sve proizvedeno ide na švedsko, evropsko i svjetsko tržište, dok bi radna snaga bila domaća uz standarde koje imaju radnici najboljih kompanija u Republici Srpskoj i BiH.

Šveđani, koji su u Rogatici boravili kao gosti docenta doktora Dragana Bojića, Rogatičanina koji živi u gradu Upsala i radi na tamošnjem Univerzitetu, zainteresovani su i za drvopreradu. I o tome je bilo riječi sa načelnikom opštine Jagodićem. To pitanje, ostalo je za neki drugi susret, jer im je, kako rekoše, TPR i metalna industrija u prvom planu.