Nakon transplantacije bubrega u Nici – Mladen Mojević došao kući

18.09.2017.

mladen-mojevic-1

ROGATICA – U porodici Rajka i Dobrinke Mojević iz Rogatice ovih dana je veliko veselje i radost. Razlog je dolazak njihovog mlađeg sina Mladena (22) sa uspješno izvršene transplantacije bubrega u Odjeljenju nefrologije bolnice „Paster 2“ u francuskom gradu Nica.

Povratak kući našeg Mladena i posebno njegovo stanje poslije operacije za nas je velika stvar. Iznenadan poziv na operaciju, operacija koja je izvršena takoreći odmah po izlasku iz aviona u noći između 4. i 5. septembra, i posebno njegovo postoperativno stanje je iznenađujuće dobro. Čak šta više dobro je bolje nego što je bilo kod našeg starijeg sina Nikole koji je isti put prošao u martu 2016. kada mu je po istoj dijagnozi Sy Alport izvršena transplantacija bubrega, priča radosna njihova majka Dobrinka.

mladen-mojevic-2

Kad sve ovo pričam, dodaje ona, moram reći i to da je Nikola u bolnici ostao 15, a Mladen je u šetnju oko bolnice izašao sedmi dan nakon operacije. I kod kuće, za ovih dva-tri dana, primijećujem da se Mladen, hvala Bogu, bolje osjeća nego mu se brat lani osjećao. Funkcija novog bubrega dobro funkcioniše, dobri su mu ostali nalazi i nadamo se najboljem. To prvenstveno znači da smo dijalizi rekli zbogom za sva vremena iako slijedi mukotrpni posao stalnih kontrola, od čega jedna najmanje i u Nici, strogog poštivanja ljekarskih uputa o načinu života od jutra do mraka i tako iz dana u dan.

To je jedna strana „slučaja“ Mojević. O drugoj je pričao Mladenov i Nikolin otac Rajko. Sve ovo oko liječenja naših sinova, naglasio je on, bilo bi ništa da nije bilo ljudi dobre volje. Ja kao poštonoša i moja Dobrinka kao domaćica, da smo od marke koju zaradim pravili hiljadarke, za pet naših života ne bi mogli sakupiti 160.000 maraka, koliko su koštale njihove operacije.

mladen-mojevic-3

Zato, kazuje on, još jednom hoću da kažem da smo do kraja naših života zahvalni svima koji su nam u tome pomogli. Vječito smo zahvalni „Otvorenoj mreži“ u Sarajevu, koordinatoru kod Mladenove operacije Irmi Kolja, načelniku opštine Rogatica Miloradu Jagodiću za uspješnu donatorsku veče na kojoj su se skupila nedostajuća sredstva za operaciju, čime je ubrzana njegova operacija, zahvaljujemo se i brojnim humanistima koji su dali po marku u akcijama M.tela, našim ljudima u Kanadi i drugim zemljama, omladini Rogatice i svim drugim. Svima ostajemo nemjerljivo veliki dužnici.

Posthumno hvala i doneru bubrega, izvjesnom mladiću sa svega 17 godina, koji je, kako piše u Mladenovoj otpusnici, preminuo od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, rekao je Rajko Mojević.