Održani Dani polja silažnog kukuruza

07.09.2017.

dani kukurza

ROGATICA – U Rogatici je juče održana manifestacija “Dani polja silažnog kukuruza” u okviru koje je prikazan ogled sa 13 hibrida silažnog kukuruza iz pet selekcijskih kuća.

Tradicionalna manifestacija, koju je organizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, upriličena je na farmi Dragiše Markovića u Rogatici.

Јelena Vlačić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi rekla je da se “Dani polja silažnog kukuruza” održavaju s ciljem da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa različitim hibridima i korišćenjem nove tehnologije.

Ona je dodala da je ovo loša godina za kukuruz, uz malo padavina, zbog čega će prinos biti dosta manji.

“Opredijelili smo se za današnju edukaciju poljoprivrednika u Rogatici jer ima još deset ogleda silažnog kukuruza. Veći broj proizvođača se bavi stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, tako da i nadmorska visina može da podnese proizvodnju kukuruza”, rekla je Vlačićeva.

Načelnik opštine Rogatice Milorad Јagodić izrazio je zadovoljstvo što je ove godine Rogatica izabrana za održavanje ove manifestaciju te što su prepoznati proizvođači silažnog kukurza na ovom području.

On je dodao da ova godina loša, jer ovo podneblje pamti mnogo uspješnije godine.

Poljoprivrednik Dragiša Marković istakao je da je prvi proizvođač silažnog kukuruza, te da nije zadovoljan prinosom ove godine, jer je zasijao različite vrste.

On je izrazio zadovoljstvo što su “Dani polja silažnog kukuruza” održani na njegovom imanju.