Proslavljena Mala Gospojina u Čajniču

23.09.2017.

mala-gospojina-u-cajnicu-2

ČAJNIČE – Svečanom liturgijom u Hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Čajniču, u prazničnoj radosti proslavljeno je rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina.

Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje sveštenstva, a nakon Liturgije prošla je litija oko hrama u kojoj je učestvovao veliki broj vjernog naroda koji je pristigao sa svih strana.

Protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, u svojoj besjedi istakao je da je Majka Božija rodila Spasitelja Svijeta, Boga i cara slave, Gospoda Isusa Hrista, te da se dan Njenog rođenja obilježava i slavi u Pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri i crkvi.

„Danas proslavljamo tri rođendana koje duhovno, molitveno i liturgijski obilježava i proslavlja Pravoslavna crkva, Rođenje Presvete Bogorodice, kao i Rođenje Gospoda Isusa Hrista- Božić i Rođenje Svetog Jovana Krstitelja – Ivandan. Kod svih drugih svetitelja praznuje se uspomena na njihovo predstavljenje, mučeničku smrt i odlazak iz ovog privremenog svijeta u vječni i neprolazni život“- rekao je prota.

mala-gospojina-u-cajnicu-1

On je dodao da Mala Gospojina u godini velikih praznika i duhovnog praznovanja, predstavlja prvi od velikih praznika, od početka crkvene godine, koja se završava Uspenjem Presvete Bogorodice, kojoj su posvećeni nova i stara kamena crkva u Čajniču.

„Rođenje Presvete Bogorodice obradovala je najprije njene stare roditelje Joakima i Anu, koji su se obradovali u dubokoj starosti, kada im je je Bog uslišio molitvu te im podario dijete, Bogorodicu najčistiji sasud koji je mogao da se rodi uopšte u istoriji roda ljudskoga“- naglasio je prota dodajući da je Bogorodica bila po ocu carskog porijekla, jer je njen otac Joakim bio iz vremena Davidovog, a po majci iz svešteničke porodice iz vremena Aronovog, te da je otuda Bogorodica simbol i carskog i svešteničkog roda jer je rodila Cara slave Gospoda Isusa Hrista.

Momir je pojasnio da posebnu radost mimo svih crkava, u Čajniču čini Mala Gospojina, jer se vjekovima ona proslavlja, kao blagodarnost Bogu za sve darove koje u toku godine imaju.

On je čestitao ovaj radosni dan, početak vječne radosti, Rođenje Presvete Bogorodice i dodao da dok je Bog dao sve dobro da se blagodari Gospodu.

„Blagodarite na svakom njegovom dobrom daru, jer nedao Bog da u teškom iskušenju dođete do saznanja da Bog zaista postoji“-rekao je prota.

Danom Rođenja Presvete Bogorodice u mnogim mjestima obilježava sa održavanjem svetkovina i sabora, pa se tako i u Čajniču od davnina usred grada, tri dana, danonoćno uz molitvu, ali i igru i pjesmu dočekuje i ispraća Mala Gospojina.

mala-gospojina-u-cajnicu-3

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić, prije svega poželio je dobrodošlicu svima koji su pristigli u grad i u veselju proslavljali ovaj veliki praznik.

Goran je dodao da pomaže ovom gradu, koliko god je to u mogućnosti, kroz razne projekte koji su realizovani ove godine.

„Trudimo se da doprinesemo našem gradu koliko god smo u mogućnosti Mi smo jedina opština koja je omogućila svima koji su završili fakultete da odrade pripravnički staž, jer nećemo dozvoliti da naši studenti čekaju onoliko koliko im je trebalo vremena da završe fakultete“-kaže Goran.

U toku protekle godine realizovani su razni projekti, renoviran je bazen, rekonstruisan je Dom zdravlja u Čajniču, napravljena je hladnjača i stavljena u rad u MZ Zaborak, obezbjeđene su tri otkupne stanice za mlijeko i jednu cisternu, tako da se na opštini Čajniče vrši otkup mlijeka redovno preko grupacije „Pađeni“, otvorena je i počela sa radom Turistička organizacija“-rekao je Karadžić.

On je dodao da u toku rekonstrukcija jednog prostora u Kulturnom centru u Čajniču, koji nije bio zaštićen, gdje će se napraviti sala, koja će se u narednom periodu koristiti kao restoran.

Načelnik Goran je naglasio da se, opština opredijelila da više ulaže u zapošljavanje mladih, stipendiranje studenata, sport, poljoprivredu i privredu, a tako će kaže nastaviti i dalje.