Rogatica proslavila Dan opštine

27.09.2017.

dan-opstine-rogatica-1

SLAVLJE BEZ NAGRADA

ROGATICA – Godina iza nas nije za neku hvalu, pa otuda i nemamo prijedloge za dodjelu opštinskih nagrada i priznanja, rekao je Milorad Jagodić, načelnik opštine danas na svečanoj sjednici Skupštine opštine posvećenoj Danu opštine 27. septembru, kojom se vraća sjećanje na ovaj datum davne 1914. godine kada su srpski i crnogorski vojnici pod komandom legendarnog Janka Vukotića prvi put oslobodili Rogaticu poslije vjekovnog ropstva pod turskom i austrougarskom vlašću.

dan-opstine-rogatica-2

Ali zato, dodao je načelnik Jagodić, imamo razlog da se nadamo da će naredna godina biti bolja. Optimizam nagovještavaju pozitivne promjene u razvoju naše privrede, posebno oživljavanje onoga što smo nekada imali. Na putu smo da se konačno riješi pitanje Nove Tvornice prečistača, a na pomolu su i neki pomaci oko drvne industrije, pokretanje kamenoloma na Gornjim Mesićima. Širi se industrija mesa u kompaniji „Vizion“, a počelo je oživljavanje i tekstilne industrije. Naši proizvođači krompira sve bolje stoje, a zahvaljujući korektnom odnosu mljekare „Pađeni“ sve je više domaćinstava koja se bave proizvodnjom mlijeka i raste interes za nove farme krava i sitne stoke.

Da se možemo nadati boljem, rekao je još Jagodić, nagovještava i budžet opštine. Zbog porasta budžetskih prihoda izvršili smo rebalans i uskladili prihode i rashode. Tako rebalansiran opštinski kolač za 15,6 posto veći je od izvršenja u prošloj godini i umjesto prošlogodišnjeg deficita, na šestomjesečnom obračunu zabilježili smo ne veliki, ali ipak značajan suficit u budžetu.

dan-opstine-rogatica-3

Kretanja na bolje bilježe se i u ostalim oblastima života. U Srednjoškolskom centru već je zamijenjena kompletna vanjska stolarija, a u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ na putu smo da riješimo godinama aktuelne probleme oko prokišnjavanja krova, mokrog čvora, finskulturne sale i grijanja.

Svečanoj sjednici, kojoj je predhodilo polaganje vijenaca i parastost za 284 poginula borca Odbrambeno-oslobodilačkog rata u Spomen-sobi u Rogatici, koga su služili sveštenici crkve Svete Trojice u Rogatici, pored odbornika SO-e, prisustvovali su predstavnici vjerskih zajednica, privrede, javnog, društveno-političkog i sportskog života sa područja opštine.