Zabilježeno u prolazu – Prerodila Vlajkova budimka

22.09.2017.

vlajkova-jabuka-1

ROGATICA – Dok su mnogi voćnjaci širom opštine Rogatica i cijelog ovog kraja zbog aprilskih mrazeva i snijega ove godine ostali bez voća “ni za lijeka”, dotle je jedna jabuka u dvorištu Vlajka Janjića u ulici Petra Kočića u naselju Rudo 2 u Rogatici, ne samo rodila nego i prerodila. Da se od težine roda ne bi polomila Vlajko ju je morao spašavati sa čak 13 podupirača i stupove vezati sa četiri španer-sajle.

Radi se, priča ovaj penzioner sa velikim iskustvom u uzgoju voća, o staroj autohtonoj sorti budimka koja obilato rađa, a otporna je na hladnoću i biljne bolesti. U ljetnom period treba joj dosta vode i ja sam je ovoga ljeta, po cijenu većeg računa za potrošnju vode, stalno zalijevao i evo isplatilo mi se. Moja budimka, bez trunke hemije u bilo kom obliku, dobro se održala i nosi neočekivano dobar rad i po količini i po kvalitetu.

vlajkova-jabuka-2

Pošto se radi o kasnoj sorti, prava berba biće polovinom oktobra i Vlajko očekuje da će za zimu uskladištiti najmanje 70 gajbi kvalitetnih i dugostojećih jabuka a biće još, jer sam već podbirajući opale plodove pokisjelio dva bureta od po 200 litara, i za kacu i rakiju jabukovaču koja, kako reče, spade u red najkvalutetnijih ljutih pića.

Vlajkova budimka je pravi gorostas. Visoka je osam a širina krošnje oko 10 metara. Plodovi su joj zelene boje i kiselastog ukusa pa je vole jesti i stari i mladi.