Održane 5. Male sokolske igre „Dobrun 2017“ [FOTO]

28.10.2017.

sokolske-igre-2017-1

KROZ IGRU I DRUŽENjE NjEGUJU TRADICIONALNE SPORTSKE DISCIPLINE

VIŠEGRAD – U organizaciji Srpskog sokolskog društva „Soko“ Dobrun, u Višegradu su održane 5. Male sokolske igre na kojima je učestvovalo oko 100 osnovaca iz Višegrada, Dobruna, Vardišta, Dobrunske Rijeke, te Mioča i Štrbaca iz susjedne opštine Rudo. Ovu manifestaciju sporta i druženja najmlađih otvorio je Mladenko Tasić, zamjenik načelnika opštine Višegrad.

sokolske-igre-2017-2

Predsjednik Sokola Slavko Heleta je pojasnio da su igre održane u fiskulturnoj sali osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Višegradu, mada su bile najavljene na poligonu područne osnovne škole u Dobrunu.

-Zbog kiše, koja je padala tokom noći i jutra, odlučili smo se takmičenje premjesdtiti u fiskulturnu salu. Zbog toga su izostale neke planirane discipline, ali smo u cjelini zadovoljni prikazanim vještinama naših osnovaca, rekao je Heleta.

sokolske-igre-2017-3

Arhimandrit Jovan Gardović, duhovnik Sokola, je naglasio da je najvažnije održavati i unapređivati takmičarski elan kod najmlađih putem ovakvih manifestacija.

-Jer kroz druženje i ove pomalo zaboravljene narodne sportske discipline održavamo našu tradiciju, i to kod najmlađih, što je itekako važno, rekao je Arhimandrit Jovan.

sokolske-igre-2017-4

Učiteljica Mirjana Aleksandrović, koja već 18 godina okuplja osnovce iz podrušne škole u Dobrunu u Sokolovu dramsku sekciju, istakla je da se mališani posebno pripremaju za Male sokolske igre koje im, pored sportskog nadmetanja, omogućavaju upoznavanje i druženje sa vršnjacima iz drugih mjesta.

Učesnici igara bili su podijeljeni po vodovima, a u disciplini penala na male golove najbolji je bio Petar Gračanin iz voda „Karađorđe“, ispred Nikoline Topić i Ivana Blagovčanina iz vodova „Aleksa Šantić“ i „Kralj Petar ujedinitelj“.

sokolske-igre-2017-5

U disciplini skok u dalj iz mjesta prvi je bio Stefan Terzić iz voda „Novak Đoković, skočivši 1,67 metara, drugi Dimitrije Grujić iz voda „Nikola Tesla“, skočivši 1,66 metara, a treći Marko Mićević iz voda „Kralj Petar ujedinitelj“, sa daljinom 1,53 metara.

Najveće zanimanje mališana pobudilo je nadmetanje na brvnu, u kome je najuspješniji bio Slađan Simić iz voda „Karađorđe“, drugo mjesto zauzeo je Luka Gračanin iz voda „Novak Đoković“, a treće Luka Pljevaljčić iz voda „Nikola Tesla“.

sokolske-igre-2017-6

U discoiplini trčanje u vreći, koja se odvijala štafetno, prvo mjesto su osvojili mališani iz voda „Aleksa Šantić“, ispred njihovih vršnjaka iz vodova „Nikola Tesla“ i „Karađorđe“.

Najuspješniji u potezanju konopa bili su takmičari svrstani u vod „Vuk Karadžić“, drugi je bio vod „Jovan Dučić“, a trebi vod „Karađorđe“.

sokolske-igre-2017-7

Za najmlađe učesnike organizatori su priredili takmičenje u nošenju jaja u kašikama, a u ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojili su mališani iz voda „Karađorđe“, drugi je bio vod „Nikola Tesla“, a treći vod „Aleksa Šantić“.

Pored medalja i diploma najuspješnijim vodovima i pojedeincima, specijalni pehari za masovnost dosjeljeni su Sokolovoj sportskoj sekciji „Bambi-Soko“, Osnovnoj školi „Boško Buha“ Štrpci kod Rudog, te područnim osnovnim školama u Dobrunu kod Višegrada i Mioču kod Rudog.

sokolske-igre-2017-8

Organizaciju ovogodišnjih “Malih Sokolskih igara – Dobrun 2017” podržali su opština Višegrad, Crkvena opština Višegrad, manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ Višegrad.

sokolske-igre-2017-9

Izvršni organizatori bili su članovi sokolove Dramske i sportske sekcije „Bambi Soko“.