Održano veče indijske muzike i plesa

20.10.2017.

indijska-muzika-u-foci

FOČA – U Gradskom pozorištu u Foči sinoć je održano veče indijske muzike i plesa, povodom 70 godina od samostalnosti Indije. Publika је uživala u drugačijoj muzici i plesu, koji pokazuje bogatu kulturu ove azijske zemlje.

Indija, druga najmnogoljudnija država na svijetu, stekla je nezavisnost od Velike Britanije 15.avgusta 1947. Godine. Danas 70 godine nakon dobijanja nezavisnosti taj događaj se proslavlja kako u Indiji, tako i u mnogim državama širom svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Tim povodom ambasada Indije u BiH, organizovala je koncert indijske muzike i plesa u Foči.

Sa oko 800 različitih jezika i 18 zvanično priznatih jezika, nekoliko svetskih religija, uključujući hinduizam, đainizam, budizam, sikizam, zaratustranizam, islam, hrišćanstvo i judaizam, različitih stilova umetnosti, arhitekture, literature, muzike i plesa i nekoliko životnih stilova kao što su urbani, ruralni i plemenski, Indija predstavlja mjesto preplitanja kulturnih različitosti. Na koncertu je prikazana bogata tradicija i kultura ove azijske zemlje, tradicionalni plesovi nastali prije nove ere, sa temama iz mitologije, legendi i klasične literature.

Na koncertu su nastupili stariji, poznati indijski umjetnici, učitelji pri Ambasadi Indije u Mađarskoj, a njihov cilj je da indijska muzika i ples spoje različite kulture i narode u svijeti, ističe direktor Kulturnog centra Amrita Šer Gil, T.P.S. Ravat:

-Obilježavamo ovaj datum u četiri grada BiH. Foči predstavljamo indijsku klasičnu muziku i ples i kroz umjetnost i kulturu nastojimo da povežemo ljude, druge narode i kulture i naše prijatelje-rekao je on.

Koncert je bio jedinstvena prilika da se upozna djelić bogate indijske kulture, rekla je direktor Muzeja „Stara Hercegovina“, Snežana Kunarac.

Saradnja Indije i opštine Foča dogovorena je prilikom nedavne posjete ambasadora Indije ovoj lokalnoj zajednici. Kako ističe načelnik opštine Foča Radisav Mašić, tada je dogovoreno da saradnja počne kulturnim događajima, kao i gostovanjem ansambla indijske muzike koji predstavlja ovu zemlju:

-To je manifestacija koju ćemo mi svakako realizovati, a i ovo gostovanje za nas je novina i jedan veoma lijep gest. Saradnju i dalje nastavljamo i širimo i na druge oblasti-rekao je Mašić.

Indijska muzika dotiče različite tradicije, pjesme i muziku koja varira od regiona do regiona. Izdvaja se plemenska muzika, klasična i polu-klasična tradicija i popularna muzika. Postoje dva karakteristična stila klasične muzike – hindu stil (severna Indija) i karnataka stil južne Indije. Svaki stil je karakterističan po zvuku instrumenata koji koristi. Pored ovih tradicija, postoje različiti polu-klasični stilovi i bogata lepeza popularne muzike koja se odslikava u pjesmama iz indijskih filomova koji su uglavnom mjuzikli.