Sve obimnije programske aktivnosti Gradske galerije Višegrad

06.10.2017.

likovna-kolonija-u-visegradu-1

KOLONIJA, TEMATSKE IZLOŽBE I SEKCIJE

VIŠEGRAD – Za kratko vrijeme nakon obnove, Javna ustanova Gradska galerije u Višegradu, uspjela je organizovati i realizovati tradicionalnu likovnu koloniju, koja je proteklog ljeta po 24-ti put okupila veliki broj umjetnika iz Republike Srpske, BiH, Crne Gore i Srbije. Za to je, svakako, najzaslužniji vršilac dužnosti direktora, slikar Slavko Tuševljak.

-Prva moja misija po preuzimanju Galerije bila je oživljavanje afirmisane likovne kolonije sa tradicijom od 23 godine. I pored kratkog roka, zahvaljujući ličnim kontaktima i dobrim ljudima, organizovali smo uspješnu likovnu smotru. Ona je obuhvatila jedan spoj iskustva i mladosti, sa poznatim umjetnicima koji su godinama bili učesnici kolonije, ali i novim mladim umjetnicima koji su donijeli neophodnu svježinu ovoj poznatoj međunarodnoj likovnojk smotri, ističe Tuševljak.

Primjetno je bilo Tuševljakovo opredjeljenje da na ovu likovnu smotru uključi i likovne umjetnike iz Višegrada, te iz Federacije BiH.

-Svjedoci smo da je bilo nedopustivo što su godinama afirmisani likovni umjetnici iz Višegrada neopravdano izostavljani. Ovo je grad sa više akademskih slikara i drugih afirmisanih likovnih umjetnika. To je praksa u gradovima koji organizuju slične kolonije da na njih uključuju i domaće umjetnike. Uostalom, njihovo učešće na ovogodišnjoj koloniji pozdravili su svi umjetnici sa strane, ističući da je to pozitivna promjena, kaže Tuševljak, ističući zadovoljstvo učešćem i dva akademska slikara iz Sarajeva, Nedžada Šantića i Damira Nikšića.

On naglašava da umjetnost spaja ljude i ne poznaje granice.

-Tako treba da bude i ubuduće, na narednim likovnim kolonijama u Višegradu, dodaje Tuševljak.

likovna-kolonija-u-visegradu-2

Na ovogodišnjoj likovnoj smotri u Višegradu značajno su bili zastupljeni i fotografi.

-I oni su jedno otkrovenje kolonije. Posebno mi je drago što su to naše snage i oni će činiti okosnicu buduće foto sekcije. Spremamo i njihovu izložbu sa premijerom kratkometražnog filma o koloniji, čiji je autor Novak Knežić.

Fundusu Gradske galerije Višegrad, nakon 24. likovne kolonije, priključena su i nova umjetnička djela.

Da, dobili smo 25 novih djela. Tu je 17 ulja na platnu, pet akvarela, te po jedna skulptura, vitraž i umjetnička fotografija, podsjeća Tuševljak.

Okvirnim programom rada Gradska galerija u Višegradu opredjelila se za što češće predstavljanje likovnih djela u Višegradu, ali i u drugim gradovima.

-To je neophodno, da bi naše kulturne aktivnosti obnovile svoju publiku. Posjeta prve tri izložbe od ponovnog otvaranja Galerije je odlična i sve je veća, što nas ohrabruje i obavezuje da nastavimo sa tom praksom, kaže Tuševljak.

Novina je što Galerija uskoro počinje sa formiranjem sekcija.

-Za početak upravo radimo na formiranju foto sekcije, koja će obuhvatiti ne samo profesinalce već sve one koje zanima fotografija. Pokušavamo da organizujemo predavanja o fotografiji kako bi mladi imali mjesto gdje mogu naučiti njene osnove, naglašava Tuševljak, dodajući da je za sada veliki problem neriješeno grijanje u Galeriji.

On smatra da se ovo može rjašavati jedino na nivou cijele zgrade Doma kulture.

-Ali kuturni radnici su se oduvijek dovijali na ovim prostorima, tako ćemo i sada pokušati naći izložbeni prostor u zimskom periodu i nastaviti sa aktivnostima, uključujući i najavljene aktivnosti sekcija, ističe Tuševljak.

Gradska galerija ima odgovarajuću podršku opštine Višegrad i preduzeća „Hodroelektrane na Drini“, što je itekako značajno, prije svega kad je u pitanju organizacija likovne kolonije.

-To je jedan drugarski odnos. Bez njihove pomoći svakako da ne bi mogli realizovati ovu značajnuj manifestaciju. Čekaju nas zajednički projekti koji će mnoge stanovnike Višegrada pozitivno iznenaditi, priča Tuševljak, upućujući zahvalnost i novinarima koji, kako kaže, značajno pomažu afirmaciji kulturnih vrijednosti Višegrada.