Djeci sa posebnim potrebama treba više pažnje

17.11.2017.

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-2

ROGATICA – Povodom 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije, predstavnici udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama sa dijelom od više desetina svojih članova iz opština Rogatica, Rudo, Višegrad, Foča i federalnog Goražda, u organizaciji Udruženja „Rastimo srećno“ iz Rogatice i podršku Misije OEBS-a u BiH kancelarija u Foči i opštine Rogatica, proveli su juče poslije podne višečasovno zajedničko druženje u Rogatici.

Pošto su im skoro identični problemi u radu oko ličnog zdravstvenog i materijalnog jačanja njih i njihovih porodica, ali i obezbjeđenja drugih uslova za rad, ovo je bila prilika da se razmijene iskustva kako do toga doći.

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-1

O tome su govorili predstavnici domaćina Rajka Tomić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja „Rastimo srećno“ i Mile Ćebić, predsjednik Udruženja, Dragana Antić iz udruženja „Moj prijatelj“ u Višegradu. Jelena Vilotić iz Servis centra „Tračak nade“ u Foči, Milena Kujundžić iz udruženja „Nada“ i Gordana Vasić iz Centra za socijalni rad u Rudom i gošće iz Goražda Emira Hodžić i Mirsada Ćulov, te Zorica Šarenac i Željko Vukanović iz OEBS-a, kancelarije u Foči.

Pošto je ovo prvi ovakav skup u ovoj regiji, imalo se šta čuti. Uz to svi su izrazili pozitivno mišljenje za njegovu organizaciji u želji da on ne bude i posljednji. To tim prije što je potreba za jačanje udruženja i stvaranje uslova za bolji i sadržajniji život stalno rastu.

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-3

Pored veće materijalne podrške, udruženju u Rogatici traži sredstva za uređenja prostorija koje im je na besplatno korišćenje ustupila opština, kao preduslov većeg angažovanja logotepa, defektologa i drugih stručnjaka za rad sa djecom.

Slično razmišljaju i u udruženju oboljelih od cerebralne paralize i distrofije u Goraždu. Oni aktivnost usmjeravaju na obezbijeđenje materijalne pomoći članovima za kupovinu lijekova, odjeće i neophodnih pomagala. Tu je i potreba stvaranja uslova za rehabilitaciju i osnivanje kreativnih radionica i podizanje društvene svijesti za ovu populaciju koja nije na potrebnom nivou.

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-4

I u Višegradu, Foči i Rudom imaju potrebu za dodatnim naporima oko brige za ovu populacionu grupu građana. Njihovi predstavnici rekoše da će im iskustva iznesena na ovom skupu dobro doći, ali da su problemi evidentni i za njihovo rješavanje treba veća podrška cijele društvene zajednice, domaćih i međunarodnih sponzora kao što je OEBS.

Uz susret u Rogatici, njegovi učesnici upriličili su i malu izložbu predmeta koje su uradili njihovi članovi i članovi njihovih porodica. Dio toga imalo je komercijalni karakter za potrebe udruženja, ali je znatno više otišlo u međusobnu razmjenu kako bi se iskoristilo za „prepisivanje“ u budućem radu.

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-5

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-6

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-7

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-8

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-9

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-10

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-11

djeci-sa-posebnim-potrebama-rogatica-12