Otvorena prva javna česma u Foči

14.11.2017.

javna-cesma-u-foci

FOČA – U parku preko puta Centra za kulturu i informisanje, pored mosta na Ćehotini, danas je otvorena prva javna česma, koja će koristiti svim građanima Foče.

Inicijativa za izgradnju prve javne česme pokrenuta je u prošlom skupštinskom sazivu, zbog činjenica da naš grad ima velike kapacitete pitke vode, a da javne česme mogu izuzetno koristi građanima.

Javne česme bile su tradicija u prošlim vremenima, a ta tradicija nastavljena je izgradnjom i stavljanjem u funkcije ove česme koja se nalazi u centru grada. Česmu je izgradilo preduzeće Izvor. „Ja sam kao odbornik u prethodnom skupštinskom sazivu imao inicijativu da se igradi javna česma ili više njih. Sad je to podržala opština i česma je otvorena. Inicijativa je pokrenuta jer opština Foča raspolaže velikim kapacitetima pitke vode. Ovo je javna česma, voda se neće naplaćivati, a svo održavanje na sebe preuzima preduzeće „Izvor“, rekao je direktor preduzeća Miomir Bojat.

Kako najavljuju iz preduzeća Izvor na ovome se neće stati. Imaju u planu da vrate u funkciju još jednu javnu česmu, na drugoj obali Drine, u neposrednoj blizini NIS pumpe.

„Svi pamtimo da su Fočaci, u teškim vremenima kada su bile svakodnevne redukcije vode, tu česmu koristile za snabdjevanje pitkom vodom. Mi smo došli na ideju da je rekonstruišemo jer ona sada nije u funkciji. Uložićemo napore da je privedemo namjeni i da se ona koristi“, istakao je Bojat.

Uslovi za izgradnju javne česme stvorili su se nakon rekonstrukcije primarnog vodovoda, ističe zamjenik načelnik opštine Foča Zoran Elez, koji dodaje da je ova investicija vrijedna oko 10.000 maraka: „Mi do sada nismo imali uslove da uradimo javnu česmu, zbog lošeg snabdjevanja grada pitkom vodom. Sada nakon rekonstrukcije primarnog vodovoda, stekli su se uslovi za izgradnju javne česme i na ovome se neće stati“, zaključio je Elez.

U okolini Foče nalaze se i česme sa izvorskom vodom i one se mogu rekonstrukcijom privesti namjeni, ali je neophodno za Odjeljenje za urbanizam i stambeno-komunalne poslove te izvorišne česme proglase javnim, zaključio je direktor preduzeća Izvor Miomir Bojat.