Šipčić panelista na Regionalnoj konferenciji o preduzetništvu mladih

10.11.2017.

sipcic

U Beogradu je održana Regionalna konferencija o preduzetništvu mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Preduzetništvo je jedan od načina da se smanji nezaposlenost i mladi, često i najobrazovaniji kadrovi, zadrže da ne odlaze u inostranstvo.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević ocenio je da je jedan od preduslova za smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i u regionu da se iskoriste svi potencijali mladih, njihova znanja i veštine.

Đorđević je naveo da celom regionu, a i Evropi, manjka radne snage i da se ne sme dozvoliti da se dođe u situaciju kakva je sada u zemljama kao što su Češka i Slovačka, gde je veliki odliv radne snage pošto su ušli u EU, niti dozvoliti da uzimaju radnu snagu sa ovih prostora.

– Moramo da budemo pripremljeni na to i da sada stvorimo potpuno drugačije tržište rada, a možda je najbolji način da saradnja bude u regionu, da bude već sada uspostavljena i da nemamo drastičan odliv u EU, kada u nju uđemo – rekao je Đorđević.

Predsednik Udruženja mladih preduzetnika Republike Srpske Đorđije Šipčić rekao je da se preduzetnik ne postaje preko noći, već da je potrebno dosta rada da bi se podstakli mladi ljudi da krenu i postanu preduzetnici.

On je pohvalio Vladu Republike Srpske zato što je prošle godine osnovala preduzetnički portal na kojem svi preduzetnici iz Srpske na jednom mestu mogu da pronađu sve informacije u vezi pokretanja biznisa.

– Mladi preduzetnici susreću se sa velikim problemima u pokretanju biznisa, a jedan od najvećih problema je osnivački kapital. U Srpskoj postoji i grantni fond koji je namenjen za to da svim mladim preduzetnicima obezbedi i bude garant u dobijanju osnivačkog kapitala – rekao je on.

Savetnik ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Neđo Kapetina rekao je da je u protekle dve godine BiH napustilo oko 80.000 stanovnika, među kojima je 70 do 80 odsto mladih.

– Na Birou u BiH je 470.000 ljudi, od toga je procena da je 60 odsto mladih do 30 godina. Jedna od bitnih pretpostavki da se to promeni i spreči odlazak mladih je prestrukturiranje našeg obrazovanja, što veća saradnja sa privredom i prekvalifikacija mladih za one poslove u kojima imaju mogućnost zapošljavanja – rekao je on.