Studenti iz Foče u domu staraca u Rogatici

20.11.2017.

studenti-iz-foce-u-domu-staraca-u-rogatici-1

ROGATICA – Petu godinu uzastopno danas je u jednodnevnoj posjeti Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici boravila grupa od 18 studenata studijskog programa zdravstvena njega Medicinskog fakulteta u Foči.

Predvođeni asistentima Jelenom Pavlović i Sandrom Joković studenti su se na licu mjesta upoznali sa radom osoblja Doma na zdravstvenoj njezi i sa životom više od 50 korisnika usluga ove humanitarno-zdravstvene ustanove.

studenti-iz-foce-u-domu-staraca-u-rogatici-2

Jelena Pavlović reče da su studenti imali šta vidjeti i čuti. Dom za starija lica u Rogatici je primjer kako se može i treba odnositi prema starjim licima. Tu je savremena oprema i usluge na najvišem mogućim nivoima. Sve je to na jednom mjestu i naši studenti su mogli vidjeti šta ih čeka kao buduće dipomirane zdravstvene radnike u oblasti njege starijih lica. Ovdje su zastupljene sve faze njege od osnovne higijene do najsloženijih procedura. Ovdje se najbolje vidi i dokazuje da je timski rad osnova za uspješnu gerijatrijsku procjenu i sagledavanje potreba za liječenje svakog pojedinca.

studenti-iz-foce-u-domu-staraca-u-rogatici-3

Među studentima koji su danas posjetili Dom staraca u Rogatici bila je i Marica Perić, iz Vlesenice, student druga godine. Ona reče da joj je ovo prva posjeta ovoj ustanovi i prijatno se iznanadila dobrim radom sa starijim licima i svim drugim što je čula i vidjela počev od usluga do opreme.

Većina štićenika, naglasila je ona, sa nama je bila u prisnim odnosima. Međutim, bilo je i par onih koji nisu bili naklonjeni razgovoru. Bili su asocijalni i mi, kad okončamo studije i ako Bog da dobijemo posao u ovakvoj i sličnim ustanovama, i na to treba da računamo.

studenti-iz-foce-u-domu-staraca-u-rogatici-4

Uprava Doma vrata kuće su širom otvorila i učinila sve da i ova posjeta studenata prođe u najboljem redu. S razlogom, kazuje direktor Radomir Ćućula, jer iz svake izvlačimo pouke i primijenjujemo ih u svakodnevnoj praksi.