Proslava Svetog Save u Čajniču

28.01.2018.

ČAJNIČE – Proslava praznika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i učitelja, počela je služenjem prazničnog večernjeg bogosluženja u hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Nakon toga u domu kulture „Filip Višnjić“ je u čast praznika održana priredba u organizaciji Osnovne škole „Jovan Dučić“.

Na sam praznik Prvojerarha srpskog Svete liturgije su služene u hramu u Čajniču i u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Zaborku uz prisustvo velikog broja vjernog naroda, a naročito djece. U toku Svete liturgije prelomljen je slavski kolač koji su, zajedno sa posluženjem za vjernike, pripremile Mila i Mira Đuković.

Protojerej Dragiša Simić je u besjedi istakao:“ Savino Hristoljublje je bilo izvor svekolike ljubavi njegove prema ljudima, prema svim stvorenjima Božijim. Svoju službu, svoje ispaštanje, svoje mučenje, svoj trud oko svog naroda, svoje milosrđe, svoje zidanje i stvaranje- sve je smatrao žrtvom vjernoj i jedinoj ljubavi svojoj -Hristu Gospodu, Sinu Cara Nebesnoga, koji je slično njemu ostavio svoje Carstvo nebesko i sišao u dolinu muke i stradanja da služi i samo da služi.“

Po višedecenijskoj tradiciji izvršen je nakon Svete liturgije trokratni ophod oko hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja recitovala su i duhovne pjesme pojala djeca iz crkvenog hora „Krasnica“. Svoj prisutnoj djeci su podijeljeni svetosavski paketići koje je darivao gospodin Neđo Mašić iz Čajniča.

U popodnevnim časovima sveštenici su prelomili slavski hljeb u Srednjoj i Osnovnoj školi uz prisustvo direktora škola i svih zaposlenih u ovim ustanovama.