Mitropolit dabrobosanski u Rogatcii

21.03.2018.

POSJETA OPŠTINSKOJ UPRAVI I NAČELNIKU

ROGATICA – Prvi put poslije posljednjeg rata i posljednjih decenija mitropolit dabrobosanski posjetio je Opštinsku upravu u Rogatici. Upriličio je to episkop Hrizostom, kome je ovo treća posjeta području opštine Rogatica od ustoličenja septembra prošle godine.

U Opštinskoj upravi visokog gosta dočekali su načelnik opštine Milorad Jagodić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac sa saradnicima.

Tom prilikom načelnik opštine Milorad Jagodić zahvalio se njegovom visokom preosveštenstvu na posjeti Rogatici i upoznao ga sa aktuelnim stanjem u opštini sa posebnim osvrtom na činjenicu da je opština iz posljednjeg rata izašla sa dosta porušenim i devestiranim naseljima. Znatno je uništena privreda i mogućnost zapošljavanja, zbog čega je opao natalitet I u posljednjim godinama opštinu napušta veći broj stanovnika, posebno mlađe dobi.

Mitropolit se zahvalio na izvanrednom gostoprimstvu i uz Božiji blagoslov poželio uspjeh u radu aktuelnm i budućim rukovodstvima opštine. Bog nam je, rekao je mitropolit, dao šansu i mi bi je trebali da što je moguće bolje da iskporistimo.

Uz prvu posjetu Opštinskoj upravi, u kojoj se u razgovoru sa načelnikom i njegovim saradnicima zardžao više od jednog sata interesujući se za broj stanovnika i njihovo kretanje, mogućnost razvoja privrede i druge pojedinosti u opštini, načelnik opštine Milorad Jagodić u znak zahvalnosti za prvu posjetu opštini kao poklon mitropolitu uručio je ikonu Svete Bogorodice i u posebno aranžiranoj opremi sa amblemom opštine flašu domaće rakije kruške.

Ono što je zanimljivo, mitropolit je rekao da je prva saznanja o opštini Rogatici i ovom kraju dobio iz knjiga Rogatičanina, akademika Vojislava Lubarde. Založio se za to da opštinska vlast treba učiniti sve da stvori uslove da mladi ostaju na svojim ognjištima, ali da oni i njihove porodice dostojno žive od svog rada, da budu domaćini na svome. U tom cilju, naglasio je mitropolit, moramo se svi zalagati od svetovne do crkvene vlasti. To je, naglasio je on, i obaveza prema onim koji su izgubili živote za Srbe krvavog i uništavajućeg 20 vijeka. Žrtve Prvog, Drugog i posljendjeg odbrambeno-oslovodilačkog rata na to nas obavezju.

Na kraju je mitropolit uputio apel Srbima da iako trenujtno nema ko da obrađuje, ne prodaju zemlju. To je naše bogatstvo i treba ga čuvati. Vremenom će se Srbi vratiti na ta imanja, a to znači vratiti i ponos našeg srpskog naroda.

Mitropolit je obećao da slijedi i nova posjeta opštini Rogatica. Biće to 7. jula na Ivanjdan i obilazak hrama Svetog Jobamna Krstitelja na Crkvinama u boričkoj parohiji.