Priča o Bogdanki Jolović iz Rogatice – Godine nisu prepreka za društveni rad

07.03.2018.

ROGATICA – Osmi mart tradicionalno je povod da se o ženama nešto više piše i priča. Za ovogodišnji ženski praznik evo priče o Rogatičanki Bogdanki Jolović.

Bogdanka je, naime, dokaz da godine ne moraju biti prepreka za angažovanje kroz nevladine i druge organizacije za opšti boljitak društva kao cjeline. Iako je na pragu osme decenije života i više od 25 godina u penziji, ova još uvijek krepka i vitalna Rogatičanka, rođena u Sokocu, i dalje je društveni aktivista za primjer.

Trenutno je predsjednica Udruženja žena Rogatica čiji počeci datiraju od davne 1973. godine, kada je pri Mjesnoj zajednici Rogatica formirana sekcija žena čiji je prvi predsjednik bila pokojna učitejica Vidosava Rajak.

Na ovu funkciju Bogdanka je 2016. izabrana po drugi put. Prvi je bio 1985. i prekinuo ga je posljednji rat.

Obaveze našeg Udruženja prije rata bile su radnog i humanitarnog karaktera. U okviru radnih aktivnosti, na dobrovoljnoj osnovi, išle smo na vađenje krompira, pošumljavanje goleti, sakupljanje sekundarnih sirovina, gradile Sportsko-rekreacioni centar, čistile grad i uređivale zelene površine. Kroz humanitarne akcije sakupljale smo odjevne predmete, obuću i hranu za siromašne i oboljele, pomagale stare i bolesne posebno uz Osmi mart, povodom koga smo obavezno organizovale i svečane akademije sa prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Sve to, ali sa novim sadržajima i u dosta težim okolnostima, nastavile smo raditi i nakon oživljavanja rada poslije rata 1996. godine. Razlika je u tome što smo umjesto sekcije žena, postale udruženje građana kao navladina organizacija koja je dobila nove obaveze oko brige o porodicama poginulih boraca i težih ratnih vojnih invalida. Više pažnje morale smo posvetiti i uređenju grada, jer je bilo dosta ratom uništenih stambenih i drugih objekata. To smo, dosta uspješno, radile uz podršku Opštinske uprave kroz akciju

„Birajmo najuređeniji balkon i dvorište“. Uz to, uključile smo se u pripremu svih opštinskih manifestacija kao što su bile MOSI, Preobraženjski dani u Rogatici i Ilindanski na Borikama, poljoprivredne izložbe i sajam stoke i druge.

Ono sa čim se Bogdanka posebno ponosi je saradnja i bratimljenje sa ženama Raške u Srbiji.

Sve je, kazuje ona, počelo slučajno. Jedna grupa žena iz Raške 1974. na povratku iz obilaska Sarajeva konačila je u hotelu „Park“ u Rogatici. Tu se upoznala sa nekim Rogatičankama koje su ih toplo dočekale. Iz tog slučajnog i spontanog susreta već naredne godine došlo je do razmjene povelja o bratimljenju prvo žena, a nešto kasnije i mjesnih zajednica Rogatice i Raške. Od tada, pa i dan-danas, osim tokom rata, nisu prestajali, najmanje jednom godišnje, susreti žena ova dva grada i opština.

Tome zahvaljujući, uz detaljno upoznavanje sa svim zbivanjima u dvije opštine, žene su otišle i dalje i zajedno obišle mnoga mjesta širom bivše SFRJ i sadašnjih Republike Srpske i Srbije. Bile smo tako, kazuje Bogdanka, na Zlatiboru, Tari, u Zrenjaninu, Subotici, Kumrovcu, Postojini, Banja Luci, Kozari, Jajcu, Tjentištu, Drvaru, Jahorini, Sokocu, Andrić gradu… Posjetili smo i mnoge manastire i druge svetinje.

Osmom martu kao Međunarodnom danu žena, i ranije i sada, nastavlja priču Bogdanka Jolović, posvećujemo dužnu pažnju. Uz podršku iz budžeta opštine, koji nas finansijski podržava, obilazimo naše članice i druge žene koje zbog bolesti ili godina nisu sa nama. Čestitamo im praznik i uručujemo skromne poklone. Tako će biti i ove godine. Otići ćemo i do Viline vlasi u Višegradu, gdje po tradiciji, o trošku naših članica, dočekujemo praznik žena, a onda, sa 1. aprilom, organizovano u čišćenje i uređenja Rogatice. Ne damo da izgubi imidž lijepo uređenog i čistog grada, reče predsjednica žena kojoj ni godine ni trenutne porodične nedaće nisu kod nje „ubile“ želju za radom i nadom u bolje sjutra.