Dileme u Rogatici – Kako do sredstava za razvoj ruralnih područja

14.04.2018.

ROGATICA – U opštini Rogatica egzistira pet udruženja i dva društva sa ograničenom odgovornošću koja imaju direktnu vezu sa prirodom i poljoprivredom u užem i širem pogledu. Radi se o Udruženju sakupljača ljekobilja i gljiva „Snaga prirode“, Udruženju malinara „Rogatička malina“, Udruženju voćara i udruženjima seoskih žena „Snop“ iz Gučeva i „Borike“ na Borikama.

Značajan udio u djelatnosti DOO „Power“ je plastenička proizvodnja povrća, otkup i prerada ljekobilja i šumskih plodova, dok se DOO „Conte-Co“ u osnovi bavi jagodičarskim voćem od proizvodnje do prodaje.

Gledajući u cjelini, reče načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi Delivoje Đerić, sve njih muče isti ili slični problemi. Osnovni su nedostatak obrtnih sredstava i stručne pomoći. Iza toga ide nedovoljna ili nikakva analiza zemljišta, neprovjeren sadni materijal, nedostatak prateće opreme za prihvat svježeg povrća, voća, ljekobilja i šumskih plodova.

To je bio i razlog da smo u lokalnoj zajednici i sva naša udruženja i firme koje imaju vezu sa prirodom i poljoprivredom, šansu za popravak stanja vidjeli u Projektu razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) koga finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede IFAD, a provodi Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri resornom ministarstvu u Vladi Republike Srpske.

Naš cilj je da ovaj Projekat i eventualno dobivena sredstva na putu smanjenja ruralnog siromaštva iskoristimo za razvoj lanaca vrijednosti u voćarstvu, povrtlarstvu i ubiranju šumskih plodova.

Da bi spremno dočekali javni poziv za dodjelu sredstava iz ovog Projekta ovih dana održana je prva radionica sa potencijalnim aplikantima. Došli su svi pozvani, a uz predstavnike Opštinske uprave Delivoja Đerića i Snežane Kanostrevac-Cvijetić, na radionicu su došli voljni da pomognu i predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva iz kancelarije u Sokocu Jelena Vlačić i Dragan Bejatović.

Još jednom je ponovljeno da je veliki problem nedovoljna prisutnost stručnog rada od izrade projekata i prijavljivanja na javne oglase do analize zemljišta, sadnje i zaštite do skladištenja i plasmana na tržište.

„Poweru“, rekao je njegov vlasnik i direktor, Radovan Đerić, nedostaje još najmanje jedna sušara za voće i druge plodove, zatim specijalna hladnjača sa mikroklimom na duži period zamrzavanja i još neka prateća oprema.

Za malinare, rekao je Branko Lelek iz DOO „Conte-Co“ je nužno da se uradi biznis plan za jagodičarsko voće sa posebnim osvrtom na malinu. Uz to malina bi, smatra on, morala biti pod stalnim nadzorom poljoprivrednih stručnjaka, da se obezbijedi provjeren sadni materijal i utvrdi pH vrijednost zemljišta svake parcele na kojoj se uzgaja ili planira uzgajanje maline.

Po mišljenju predsjednika Udruženja malinara Igora Kušića treba ustaliti otkupne cijene malina i ostalih poljoprivrednih proizvoda, a ne da se desi ono što se desilo posljednje dvije godine sa malinama kada je zbog vrtoglavog pada cijena malina od početnih nešto više od 100 proizvođača broj spao na 50 do 7o. Samo čvrstim garantovanim cijenama dobiće se više proizvođača i sa većim površinama.

I Kušić vapi za stalnom stručnom pomoći u proizvodnji jagodičarskog voća. Od ad-hok pomoći malo je vajde, naglasio je on.

Voćari su u ekspanziji, kazao je predsjednik Udruženja Slobodan Obrenović. Problem je što je uglavnom prisutna socijalna komponenta sa 100-tinjak sadnica. Cilj je da se dođe bar do 10 i koji više ekonomski isplativi voćnjak kakve imaju braća Knežević, Ljubiša Racković i još neki i mi ćemo biti zadovoljni. Voćarima bi trebalo više hladnjača, bar jedna pakerica i mašina za vađenje košpica.

Ivana Planojević iz udruženja žena „Borike“ reče da će žene boričkog kraja svoju aktivnost usmjeriti na sakupljanje ljekobilja, diivljih krušaka i šumskih plodova i za to će im biti potrebna prateća infrastruktura.

I na kraju zaključak: Da čim prije svi zainteresovani dostave podatke Opštinskoj upravi za izradu biznis plana i da svi obavezno prisustvuju radionici za izradu aplikacija za učešće na javnim pozivima za dobivanje sredstava iz bilo koga projekta međunarodnih i drugih donatora.