Obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

12.04.2018.

VIŠEGRAD – Služenjem parastosa na vojničkom groblju Megdan u Višegradu danas je obilježeno 25 godina od stradanja ruskih dobrovoljaca u posljednjem odbrambeno–otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj.

Predstavnik Boračke organizacije Republike Srpske Željko Lalić rekao je da ruski dobrovoljci nisu bili nikakva paravojna formacija i nisu imali svoju sopstvenu komandu, već su bili pod komandom Vojske Republike Srpske, ravnopravni sa srpskim borcima.

“U velikom dijelu borbi isticali su se hrabrošću. Oni nisu činili nikakve zločine, niti su bili u prilici da to učine. To su bili ljudi koji su učestvovali u borbama i branili su svoju braću u vrijeme kada je Rusija bila mnogo slabija nego danas”, istakao je Lalić.

Ratni komandant Druge podrinjske brigade Luka Dragićević rekao je da su ruski dobrovoljci bili izuzetni borci, da su osim ogromne moralne dobiti, moralnog podsticaja, donijeli nešto novo vezano za borbu, a to je hrabrost, požrtvovanost i odanost.

“Oni su došli iz dalekih ruskih krajeva da se ovdje bore, da pomognu srpskom narodu, Vojsci Republike Srpske i da učestvuju u našoj pobjedi i odbrani Republike Srpske”, istakao je Dragičević.

Majka poginulog ruskog dobrovoljca Ljudmila Bogoslovska rekla je da su u Višegrad dolazila ruska djeca i da su ovdje i ostala.

“Dolazimo svake godine. Vaš grad, vaša srpska zemlja je naša druga zemlja i to što ste postavili krst na brdu u čast ruskih dobrovoljaca, mi veoma cijenimo”, dodala je Bogoslovski.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo dan kada se treba prisjetiti saboraca iz Rusije i ukazati im poštovanje, ljubav, sjećanje i zahvalnost za sve ono što su činili.

“Tu snagu koju su pokazali u svim prethodnim ratovima, ali i u odbrambeno– otadžbinskom ratu prenosimo na mlađe generacije, da znaju ko nam je pomogao i ko je bio uz nas, jer smo zahvaljujući plemenitim i časnim dobrovoljcima sačuvali brojne živote”, dodao je Đurević.

On je istakao da je potrebno svim snagama braniti kulturu, život i ono što spaja dva naroda, jer je dužnost sačuvati svoju vjeru, državnost i narod.

“Ne treba da zaboravimo da je Rusija veliki prijatelj Srba, sa kojim dijeli mnoge vrijednosti. Želim da se zahvalim porodicama ruskih dobrovoljaca i da im poželim da se ovdje osjećaju kao kod svoje kuće, jer je ovo grad koji će u Rusima vidjeti svoju pravu braću”, naglasio je Đurević.

Na centralni spomenik ruskim dobrovoljcima vijence su položili načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, ruska delegacija porodica poginilih boraca, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i opštinske Boračke organizacije Višegrad.

Vijence su položili i predstavnici Srpsko–ruske zajednice “Zavjet”, delegacije sa Kosova i Metohije, Društva crnogorsko–ruskog prijateljstva “Petar Prvi”, “Noćni vukovi” i Veterani Užica.

Delegacije su posjetile rusko spomen–obilježje na brdu Grad i Spomen-sobu u Boračkoj organizaciji Višegrad.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.