Dani Vojislava Lubarde u Rogatici – Uspjelo pjesničko veče

19.06.2018.

ROGATICA – Završene su dvodnevne manifestacije posvećene liku i djelu akademika Vojislava Lubarde, čiji je organizator, uz moralnu i materijalnu podršku Opštinske uprave, bila Narodne biblioteka koja nosi njegovo ime.

Kao što smo već pisali, prvog dana, nedjelja 17. juna, na rođendan Lubarde, održana je svečana akademija na kojoj je govoreno o liku i djelu ovog velikana pisane riječi koji je rođen u Rogatici davne 1930. godine, a umro u Zemunu u kome je nakon političkog egzodusa iz BiH, zbog njegovih literarno-publicističkih djela, živio posljednji nešto više od 30 godina.

Drugi dan posvećen Vojislavu Lubardi bio je takođe zanimljiv. U prostorijama Narodne biblioteke sa njegovim imenom, sinoć je otvorena izložba ličnih i porodičnih fotografija iz života ovog velikog Rogatičanina i knjiga koje je on napisao tokom njegovog burnog života. Izloženo je 16 fotografija, a što se tiče knjiga tu su skoro sva njegova djela počev od „Gordog posrtanja“ i „Anateme“ do „Preobraženja“ i „Vaznesenja“.

Nakon izložbe, na čijem otvaranju je bilo dosta poklonika Lubardinog lika i djela, koja će biti otvorena do kraja ovog mjeseca, u galeriji Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ održano je veoma uspjelo pjesničko veče.

Iako nije bilo nekih velikih imena pjesništva, Milanko Borovčanin-Romsok iz Sokoca, Dragan Paponjak i Radomir-Rašo Jagodić iz Rudog i domaći pjesnici Božidar Stanar i Milun-Mišo Lubarda, koji je u neku ruku bio „kapiten“ ovog malog tima, čitajući i recitujući svoje pjesme oduševili su prisutne slušaoce koji, sigurno, ni jednog trenutka nisu zažalili što su došli na ovaj kulturni događaj u svom gradu.

Ovoj pjesničkoj večeri prisustvovao je i Vanja Bulić, poznati pisac i novinar iz Beograda. Njegova priča o sebi i svom životnom i umjetničkom putu kod većine prisutnih ostaće dugo u sjećanju. Uz ostalo i po tome da je on zbog prezimena koje nosi imao problema sa dokazivanjem pripadnosti vjeri i naciji, iako je porijeklom Šljivančanin i njegovi preci došli su iz Crne Gore. Prezime Bulić došlo je po nadimku njegove prabake, koja je bila lijepa žena, a takve su u njegovom kraju zvali „bula“, pa otuda i prezime Bulić.

NAGRADE NAJVRIJEDNIJIM ČITAOCIMA

Manifestacije posvećene liku i djelu Vojislava Lubarde, direktorica Narodne biblioteke Milojka Krsmanović i zaposleni u ovoj kući, iskoristili su da odaju priznanje najvrijednijim čitaocima knjiga iz fonda Biblioteke koji je već prešao brojku od 35.000 naslova.

Za najvrijednijeg čitaoca knjiga iz Dječijeg odjeljenja proglašena je Jelena Đurić, učenica petog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“, a Odjeljenja za omladinu i odrasle domaćica Grozdana Janković. Kao nagradu ove vrijedne čitateljke od Biblioteke dobile su po knjigu i skroman novčani poklon koga je obezbijedio načelnik opštine Milorad Jagodić.