Maturanti u Rogatici slavili do zore [FOTO]

04.06.2018.

ROGATICA – Maturskim slavljem koje je trajalo noćas do zore okončala je školovanje još jedna, 54-ta, generacija maturanata Srednjoškolskog centra „27. januar“ u Rogatici.

Od najljepšeg životnog doba oprostio se 91 maturant gimnazije opšteg smjera, ekonomskih tehničara i bravara trećeg stepena među kojima je 54 mladića i 37 djevojaka.

Direktorka Centra Žaklina Lelek reče da je njih 12 završilo razred sa odličnim uspjehom. Vrlo dobrih je bilo 33, dobrih 22, dovoljnih 14 a godinu nije okončalo 10 učenika.

Srednja ocjena maturanata je 3,25 i za nijansu je bolja u odnosu na prošlogodišnju generaciju.

Za učenicu generacije proglašena je gimnazijalka Nikolina Nerić, a, zanimljivo je, ova generacija, nije imala ni jednog vukovca. Ali, zato, tu je Milica Maksimović tek „rođeni“ ekonomski tehničar, tokom četvorogodišnjeg školovanja nije imala ni jedan izostanak sa nastave.

Na nastavu sam dolazila, reče ova vrijedna učenica, i kad sam bila zdrava i bolesna i kad je bila slava i svadba kod prijatelja. Škola mi je bila prvo, a sve ostalo drugo.

Inače, po tradiciji matursko slavlje počelo je auto-defileom maturanata koji su prolazeći glavnom ulicom kroz grad sirenama pozvali sugrađane da izađu i pozdrave njihov prelazak iz dječaštva u odrasle, zrele, ljude.

Sugrađani su ih poslušali i, činilo se, cijela Rogatica i okolina izašla je da ih pozdravi u defileu, na čijem čelu su bili Ivana Gogić i Milivoje Tomić, koji je po običaju uz pratnju trubača iz fiskulturne sale i Doma kulture prošao ulicom Srpske sloge do motela „Park“.

Ovoga puta pred motelom obavljeno je fotografisanje „za uspomenu“. Slikao se svak sa svakim i napose. Jer, ovaj događaj se više nikada neće ponoviti. A obuklo se prvo odijelo, stavila obična i leptir mašna, obukla prva prava haljina, „andulirala“ kosa, obule štikle…

Nakon toga prešlo se u prostorije hotele posebno pripremljene za ovo slavlje. Tu je maturante, njihove profesore i goste prvo pozdravila direktorka Centra Žaklina Lelek, a zatim i pokrovitelj večeri načelnik opštine Milorad Jagodić.

Govorili su i učenici. Posebno „jaka“ bila je priča odlične Magdalene Racković čija je haljina, da se birala najbolja, bila u samom vrhu.

Slijedio je maturski ples, večera i žurka do iznemoglosti uz bend „Ruzmarin“ braće Bašović iz Rogatice.