Stiglo 900 djece sa Kosova

16.06.2018.

VIŠEGRAD – Ukupno 900 djece sa Kosova i Metohije danas je u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske “doputovalo u Višegrad, gdje im je priređen centralni doček.

Svečanom dočeku u Višegradu prisustvuje i ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Ovaj sedmi i najmasovniji dolazak djece sa Kosova i Metohije do sada, a podržalo ga je više od 800 porodica iz Republike Srpske, istakao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov. Kod vršnjaka širom Srpske do 23. juna gostovaće 900 djece zajedno sa 80 profesora i nastavnika iz oko 50 osnovnih škola iz svih srpskih opština na KiM.

U Srpsku su doputovali mališani iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice.

Djeca će boraviti kod porodica u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Doboju, Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Srajevu, Višegradu i Trebinju.

Ovaj projekat Odbor realizuje od 2012. godine, a uključujući djecu od ove godine, sa cijelog područja Kosmeta u Srpskoj će ukupno boraviti oko 3.500 djece u pratnji 300 prosvjetnih radnika.

– Ovaj projekat su podržale i lokalne zajednice domaćini, mnoge osnovne škole, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Elektroprivreda i Šume Republike Srpske, Banja Vrućica, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Uprava Vlade Srbije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu – istakao je Arlov.