Zeničanin iz Njemačke ulaže u Rogaticu – Uz Dom za starija lica i farma krava

15.06.2018.

ROGATICA – Na inicijativu načelnika opštine Milorada Jagodića u Rogatici su se prošle srijede skoro cijeli dan družili vlasnik i direktor mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje iz Bileće, čija je firma prošle godine u Rogatici otkupila skoro 600.000 litara mlijeka i ima u planu da do kraja ove godine dostigne cifru od milion litara, vlasnik Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici Spomenko Kajtaz, koji je iako živi u Njemačkoj postao značajan investitor u Rogatici ulažući više stotina hiljada maraka u adaptaciju i proširenje Doma za starija lica i počeo sa novom investicijom koja će takođe biti pozamašna, i predstavnici Opštinske uprave.

Sve je počelo u kancelariji načelnika Jagodića u kojoj je, uz riječi dobrodošlice, utvrđen „dnevni red“ dana i pošlo do 15 kilometara udaljenih Piskavica u Mjesnoj zajednici Berkovići, gdje Kajtaz, na nedavno kupljenom imanju, podiže objekat u kome će biti farma krava, kao dio djelatnosti nove firme Poljoprivrednog dobra „Kajtaz“ koju je Spomenko nedavno kod suda registrovao.

Ja sam rođen i odrastao u Zenici. Ratne 1993, obreo sam se u Njemačkoj i gore sam već 25 godina. Dobro sam se snašao, ali nikad nisam pomislio da tu i ostanem do kraja života. Rodbinska veza po ženinoj liniji bila je razlog da dođem u Rogatici. Kupio sam objekat nekadašnjeg hotela i 2007. nakon temeljite adaptacije otvorio Dom za starija lica i ne kajem se, priča Kajtaz (46).

Pri tome, dodaje on, na svakom koraku sam nailazio na podršku ljudi oko mene i posebno iz opštinske administracije. To me je ohrabrilo i ja odlučih da nastavim ulaganja u Rogaticu i Republiku Srpsku. Šansu sam vidio u poljoprivredi i stočarstvu u kojim Rogatica ima velike potencijale. Tu je i stalno prisustvo mljekare „Pađeni“ sa svojim sve ambicioznim planovima razvoja, pa i ovdje u Rogatici, i ja prelomih – idem na farmu krava i proizvodnju mlijeka.

Tom mom novom poslu dao sam ime Poljoprivredna djelatnost „Kajtaz“. Kapacitet štale je 100 krava. Punićemo je sukcesivno. Želja mi je, kao i u svakom mom drugom poslu koji sam radio, da uđem na mala a da izađem na velika vrata. Zato termin početka rada farme ne određujem, ali se nadam daćemo se tim povodom ovdje ponovo vidjeti najdalje do kraja ove godine.

U priču o budućoj farmi „Kajtaz“ uključio se i Nanad Vukoje vlasnik mljekare „Pađeni“. On reče da će njegova kuća pružiti maksimalnu podršku novom kooperantu da uspije u svom naumu od koga će korist imati ne samo vlasnik farme i mi mljekari, nego i lokalna i šira društvena zajednica.

I Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica, obišao je gradilište štale u kojoj će biti farma krava „Kajtaz“. On reče da mu je drago što će sa ovom farmom iz Rogatice otići jedna lijepa priča i o Opštinskoj upravi. Pojavio se novi investitor i to u poljoprivredi kao strateškoj grani razvoja opštine. Otuda podrška opštine neće izostati i farmi „Kajtaz“ i mljekari „Pađeni“. U granicama mogućnosti pružićemo podršku i svim ostalim koji žele investirati u bilo koju oblast na području naše opštine.

Poslije obilaska objekta buduće farme „Kajtaz“, u čiju izgradnju je već uloženo skoro 200.000 maraka, na prijedlog načelnika Jagodića, kao domaćina, gosti su iz Piskavica prolazeći kroz selo Beheći, produžili do Crkvina na obroncima Devetaka gdje su posjetili jedinstveno arhitektonsko ostvarenje, hram Svetog Jovana Krstitelja, razgledali drugi dio imanja koje je Spomenko Kajtaz za podršku onom u Piskavicama kupio na Babljaku, a onda preko Sjeverska došli do Borika i obišli „kuću za odmor i rekreaciju“ koju je adaptirajući staru zgradu osnovne škole opština dovela u stanje da sa svojih više od 500 kvadratnih metara korisnog prostora može služiti kao višenamjenski objekat za razne ugostiteljsko-turističke sadržaje.

Ispostavilo se da je i za ovaj objekat zainteresovan Spomenko Kajtaz. Hoće li i od toga nešto biti pokazaće vrijeme, reče on.