SO-e Rogatica – Opština kupila i odmah ustupila gradski vodovod

16.07.2018.

ROGATICA – Odbornici SO-e Rogatica na danas održanoj redovnoj sjednici donijeli su odluku o kupovini stečajne mase Javnog preduzeća (JP) „Vodovod i kanalizacija“ a. d. Rogatica u stečaju i ustupanja iste na korišćenje novoformiranom Javnom komunalnom preduzeću (JPK) „Vrela Seljani“ a.d. Rogatica.

Od JP „Vodovopd i kanalizacija“ u stečaju opština je kupila cjelokupnu stečajnu masu u kojoj je nepokretna i pokretna imovina i potraživanja od kupaca u ukupnoj vrijednosti od 271.636,70 maraka, a sredstva za plaćanje obezbijeđena su promjenom namjene preostalog dijela sredstava koja su akumulirana po osnovu dugoročnog zaduživanja opštine sa 900.000 maraka putem emisije obveznica za izgradnju prve faze bazena za kupanje u Rogatici od 1. septembra 2017.

Kupljena nepokretna i pokretna imovina od stečajnog dužnika istom odlukom odmah je ustupljena na korišćenje novoformiranom JKP „Vrela Seljani“, dok će se potraživanja od kupaca, koja iznose 211.636,70 maraka, prenijeti posebnim ugovorom koga će zaključiti načelnik opštine i direktor novog korisnika po pribavljenom mišljenju Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika u Foči.

Pored odluka o kupovini vodovoda i ustupanja istog novoj firmi na korišćenje, odbornici su donijeli i odluku o izmjeni odluke o sufinansiranju realizacije projekta estetskog uređenja fasada dijela zgrada u ulici Srpske sloge, prema kojoj će opština umjesto ranijom odlukom predviđenih 80% urađenih radova, finansirati 98 posto. Razlog slaba finansijska mogućnost zajednica etežnih zajednica i vlasnika.

Odbornici su razmatrali i jednoglasno prihvatili nekoliko informacija. Tu je informacija o stanju zanatsko-preduzetničke djelatnosti u kojoj je rečeno da je na području opštine u periodu 1. juni 2017 – 31. maj ove godine registrovano 190 preduzetnika, ili za jednog više nego u istom periodu prethodne analize. Najviše je zanatskih radnji – skoro 29 posto, a onda slijede trgovinske radnje, ostale djelatnosti i tako redom do taksista kojih je ostao isti broj – 5, odnosno 2,63 posto i auto-škola kojih je dvije ili 1,05 posto.

Razmatrana je i prihvaćena i informacija o proljećnoj sjetvi prema kojoj je zasijano ukupno 456 hektara zemljišta, ili za 15 posto manje nego prošle godine. Najviše je posijano krompira – 250 i povrća 120 hektara.

Zanimljiva je bila i informacija o životnom standardu penzionera na području opštine. Kako žive najbolje se vidi po tome da ih od 2100 čak 963 imaju penziju od 300, a od 300 do 400 maraka 695 penzionera i da je u prvih pet mjeseci umro 41 penzioner, odnosno skoro koliko tokom cijele 2017. u kojoj je umrlo 43 penzionera.

Odbornici su upoznati i sa informacijom Foruma za bezbijednost opštine o stanju bezbjednosti na području opštine prema kojoj je stanje zadovoljavajuće i nema ozbiljnijeg narušavanja godinama stabilnog bezbijednosng stanja .

Opština Rogatica, rečeno je i ovom prilikom, „bila, jeste i biće jedna od najbezbijednijih opština za život građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost“.