Udruženje pčelara „Sat“ – Herba strip letvice za suzbijanje varoe

18.07.2018.

ROGATICA – Zbog višednevnih kiša, vlažnog ljeta i vremenskih (ne) prilika koje vladaju ovih dana, pčelari u Rogatici primijetili su da je u košnicama povećan broj grinja varoe koje napadaju pčelinja društva.

Da bi se izborili protiv tog napasnika morali su poduzimati i vanredne mjere zaštite. Jedna od njih je i liječenje. Ovoga puta, zahvaljujući pomoći iz budžeta opštine, kupili su i pčelarima podijelili Herba strip letvice koje su urađene na bazi biljnih ulja i ekstrata koje su se pokazale među uspiješnijim lijekovima u suzbijanju varoe koju ustvari čini pčelinji krpelj koji napada medonosne pčele, kazuje predsjednik Udruženja pčelara „Sat“ u Rogatici Miloš Nedić.

Kupili smo, dodaje on, 950 letvica. Toliko naših 43 registrovana pčelara imaju pčelinjih društava. Iz sredstava pomoći koju smo dobili iz budžeta opštine proizvođaču iz Novog Sada platili smo 50 posto troškova nabavke, dok su drugih 50 posto obezbijedili sami pčelari.

Istina, mi sa ovim lijekom nemamo nekog velikog iskustva, pa ćemo ga iz opreza testirati na jednom ili najviše dva društva, pa ako se pokaže efikasnim njegovu primjenu širiti. Problem su pčelari koji nisu članovi udruženja, a takvih je dosta. Oni se sami snalaze i bez kontrole koriste razne lijekove u borbi sa varoom kao vrlo opasnom pčelinjom štetočinom. Za one, pogotovo mlade pčelare, koji dovoljno ne razumiju šta je varoa, a pošto je ovaj naš kraj poznat po proizvodnji krompira i krompirovoj zlatici kao štetočini, hoću da kažem da što je zlatica za krompir, to je grinja varoe za pčele, reče Nedić.

Inače, pčelarska sezona u Rogatici bila je dobro počela. Prva vrcanja donijela su i do prosječnih 10 kilograma meda po društvu i obećavala berićetnu sezonu. Ali, zbog dugotrajne kiše i stalne vlage stanje se iz dana u dan pogoršava. Kako će se sezona završiti veliko je pitanje. Ako ovo potraje imaćemo zasad nesagledive posljedice i umjesto da se pčelari kako je proljetos počelo rekordno omede, moraće prihranjivati pčele, reče prvi među rogatičkim pčelarima Miloš Nedić, koji sa svojih 60 košnica na koje kao jedan od 5 u opštini, koristi „državni“ podsticaj, i pčelari u rodnim Brankovićima na boričkom platou.