Na obuci rogatički pčelari

27.08.2018.

ROGATICA – U organizaciji Udruženja pčelara „Sat“.a pod pokroviteljstvom Mikrokreditne fondacije „Partner“ i podršku Opštine, juče je u Rogatici održano predavanje na aktuelnu temu sa nazivom „Zazimljavanje i zimovanje pčela“.

Predavač je bio Rade Kostadinović iz Kragujevca, član Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a istom je prisustvovalo više od 20 pčelara sa područja opštine.

Prije početka predavanja predstavnici Mikrokreditne fondacije „Partner“ iz kancelarije u Rogatici Jadranko Vukašinović i Jadranko Nedić pozdravili su prisutne pčelare i prezentovali mogućnosti „Partnera“ u različitim vidovima kreditiranja pod motom „Nama ste važni“.

Jadranko Vukašinović govorio je o veoma povoljnim kreditima u oblasti energetske efikasnosti oko utopljavanja porodičnih kuća i ostalih objekata kroz korišćenje grant sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

Koristiti ovaj kredit i za ove namjene, rekao je Vukašinović, znači biti na dobrom putu u svakom pogledu.

„Partnerov“ drugi Jadranko u Rogatici Nedić, rogatičkim pčelarima govorio je o mogućnostima korišćenja kredita u oblasti poljoprivrede. Radi se o kreditima za nabavku sadnica jagoda, jabuka, krušaka, šljiva, lješnika, oraha i drugog voća, opreme za navodnjavanje, mehanizacije i druge opreme za obradu zemlje.

Što se tiče predavanja za pčelare, ugledni predavač Kostadinović, stari poznanik Rogatičana, počeo ga je pod geslom „Kako zazimiš, tako ćeš i vrcati“.

U tom smjeru proteklo je i svih 90 minuta koliko je iskusni predavač držao predavanje ne dozvolivši ni jednog trenutka da prisutnim bude dosadno ili da možda napuste predavanje. Naprotiv, svi oni mogli su da potvrde svoje dosadašnje, ali i saznaju nova iskustva o zazimljavanju i zimovanju pčela, radove koji počinju sa početkom avgusta kada počinje i pčelarska nova godina.