Okončan Ilindanski sabor na Borikama

03.08.2018.

PARASTOS POGINULIM I IZABRAN NAJLJEPŠI SLAVSKI KOLAČ

ROGATICA – Prođe još jedan Ilindan. Na Borikama je tradicionalno obuilježen čuvenim Ilindanskim saborom koga su zajednički organizovali Crkvena opština i Mjesna zajednica Borika uz punu podršku Opštine Rogatica. Trajao je tri dana i juče na dan Svetog proroka Ilije kao posljednjeg u nizu, manifestacije su počele svetom liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, koju je vodio protojerej stavrofor Novica Ćebić uz sasluženje paroha boričkog Njegoslava Jelisića.

Održana je i litija oko boričke crkve, a zatim prisluživanje svijeća zadušnica, parastros i polaganje vijenaca na spomen-obilježje koje čuva uspomene na 81 poginulih boraca i 10 žrtava posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata boričkog platoa koje je podignuto u porti crkve.

Vijenac opštine položili su načelnik Milorad Jagodić i predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac i Ninoslav-Nino Prelić, a u ime Boračke organizacije i porodica poginulih boraca Milenko Rajak i Goran Kozić.

Ovom činu pijeteta prisustvovao je veći broj članova porodica poginulih boraca i drugih poštovalaca žrtava posljednjeg rata za koje je organizovan i doručak u režiji Udruženja žena „Borike“.

Ilindanu u čast upriličena je i izložba kućne radinosti i narodnih rukotvorina ovog kraja i rogatičke opštine. Nije izostala ni prezuetnacija turističkih potencijala opštine uz promociju novog turističkog vodiča.

Posebno interesovanje izazvala je izložba i po drugi put organizovan izbor najljepšteg slavskog kolača. Od izloženih 10 kolača posebna komisija sastavljena od prisutnih sveštenika za najljepši odabrala je kolač koga je uradila Gordana Ljubinac iz Rogatice, koja se ovim priznanjem okitila i prošle godine. Njoj je pripala prva nagrada u visini od 100 maraka. Druga nagrada u visini od 70 maraka pripala je Bojani Ašonja iz Plješevice kod Rogatice. Zanimljivo, ova djevojka je još student a pravi lijepe slavske kolače. I prošle godine bila je vicešampion Sabora u ovom takmičenju. Trećom nagradom od 50 maraka okitila se opet već oprobani majstor kulinarstva Milica Krunić iz Rogatice.

Utješnu nagradu od po 20 maraka dobile su vlasnice i ostalih 7 slavskih kolača među kojim je i najmlađi „takmičar“ Anđela Božić, učenica koja će sa početkom naredne školske godine poći u peti razred osnovne škole. Prvonagrađena Gordana Ljubinac se obavezala da pripremi slavski kolač i za predstojeće Preobraženje Gospodnje, krsnu slavu Opštine.