Zanatlije kolo vode, ali bez starih zanata

11.08.2018.

Zanatsko-preduzetnička djelatnost u Rogatici

ROGATICA – I pored niza stimulativnih mjera koje se nude putem izmjena i dopuna zakonskih i podzakonskih propisa, projekata Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i podršku lokalne zajednice, stanje u oblasti zanatsko-preduzetničkih djelatnosti u opštini Rogatica ne ide očekivanim tempom ocjena je odbornika SO-e na posljednjoj sjednici koja je razmatrala informaciju na ovu temu.

U odnosu na prošlu godinu broj preduzetnika se povećao za jednog i iznosi 190 sa ukupno 267 zaposlenih radnika ili dva više nego lani. U istom periodu nadležni organi izdali su 37 rješenja za novoosnovane radnje, ali je zato 36 odjavljeno.

Gledajući po strukturi, najviše je registrovanih radnji u zanatskoj djelatnosti – 55, ali za 4 manje nego lani. Među zanatlijama prednjače frizeri, autopraonice, građevinske usluge i pržionice kafe. Tu su i četiri kamenoresca, tri stolara, dva proizvođača peciva i po jedan staklar, grafički dizajner, štampar, proizvođač odjeće i td. Ali, nema sajdžije, gravera, oštrača noževa i makaza, i drugih starih zanata. Deficitarni su i vodoinstalateri, bravari i keramičari iako za njih posla ima uvijek i dovoljno.

Iza zanatskih radnji su trgovinske i ugostiteljske radnje kojih je registrovano 38, odnosno 33. Poljoprivredom se bavi 17 preduzetnika, ostalim djelatnostima u okviru kojih su računovodstvene usluge, promet nekretnina, izvoz i sječa drvnih sortimenata 28 i tako do auto-prevoznika kojih ima 10, taksista pet, pijačnih tezgi tri i dvije auto-škole.

Do smanjenja za jednog preduzetnika došlo je u djeletnosti poljoprivreda, četiri u zanatskoj djelatnosti, ali su zato „ostale djelatnosti“ dobile četiri i autoprevoznici jednog preduzetnika.
Kao osnovno zanimanje registrovan je 161 preduzetnik, pet je u dopunskom i 24 u dodatnoj djelatnosti.

Što se tiče zaposlenih jednog radnika više nego lani, kada je bilo 265 zaposlenih, ima poljoprivreda i „ostale djelatnosti“, tri ugostiteljstvo, pet zanatstvo, a trgovina sedam i autoprevoznika je jedan manje, rekao je Delivoje Đerić načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti na posljednoj sjednici SO-e obrazlažući Informaciju o stanju u oblasti preduzetničke djelatnosti na području opštine za period 1. juni 2017. kraj maja ove godine.

Privatna inicijativa, dodao je on, a odbornici prihvatili, pokazala se najuspješnijim pokretačem ekonomske aktivnosti, razvoja i napretka. Svake godine pokreću se novi biznisi. Jedan dio njih propadne nakon prve godine, ali se slijedeće pojavljuju novi i tako iz godine u godine u godinu.